Neuradno prečiščeno besedilo, ki vsebuje to spremembo:
Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo
predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega
organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.
Neuradno prečiščeno besedilo
Pravilnika o varnosti zamrznjenih živil obsega:
-
Pravilnik o varnosti zamrznjenih živil
(Uradni list RS, št. 63/02 z dne 19. 7. 2002),
-
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o varnosti zamrznjenih živil (Uradni list RS, št. 117/02 z dne 28. 12.
2002),
-
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o varnosti zamrznjenih živil (Uradni list RS, št. 46/06 z dne 5. 5.
2006),
-
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o varnosti hitro zamrznjenih živil
(Uradni list RS, št. 53/07 z dne 15. 6. 2007).
PRAVILNIK
o varnosti hitro zamrznjenih živil
(neuradno prečiščeno besedilo št. 3)
1. člen
Ta pravilnik v skladu z Direktivo Komisije
89/108/EGS z dne 21. decembra 1988 o približevanju zakonodaj držav članic o
hitro zamrznjenih živilih za prehrano ljudi (UL L št. 40 z dne 11. 2. 1989,
str. 34), zadnjič spremenjeno z Direktivo Sveta 2006/107/ES z dne 20.
novembra 2006 o prilagoditvi direktive 89/108/EGS glede hitro zamrznjenih živil
za prehrano ljudi in Direktive 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede
označevanja, predstavljanja in oglaševanja živil zaradi pristopa Bolgarije in
Romunije (UL L št. 363 z dne 20. 12. 2006, str. 411), določa
pogoje, ki jih morajo izpolnjevati hitro zamrznjena živila, namenjena za
ponudbo brez nadaljnje obdelave končnemu potrošniku in restavracijam,
bolnišnicam, menzam in drugim objektom javne prehrane ter živila, ki bodo
nadalje predelana in pripravljena.
2. člen
Hitro zamrznjena živila (v nadaljnjem
besedilu: zamrznjena živila) so živila:
-
ki so bila zamrznjena s postopkom hitrega zamrzovanja, s katerim je
območje največje kristalizacije prekoračeno čim hitreje in je bila v celotnem
izdelku dosežena in vzdrževana (po toplotni stabilizaciji) temperatura -18 °C
ali nižja temperatura,
-
ki se dajejo v promet z označbo »hitro zamrznjen«.
Med zamrznjena živila po tem pravilniku se
ne štejeta sladoled in led za uživanje.
3. člen
Surovine, ki se uporabljajo v proizvodnji
zamrznjenih živil, morajo biti pristne in čimbolj sveže ter morajo ustrezati
predpisom, ki urejajo zdravstveno ustreznost in kakovost živil.
Priprava in hitro zamrzovanje živil se mora
opraviti čim hitreje in z uporabo ustrezne opreme, ki zagotavlja najmanjše
možne kemične, biokemične in mikrobiološke spremembe v živilu.
4. člen
Za hitro zamrzovanje živil so za neposreden
stik dovoljene samo naslednje kriogene snovi:
-
zrak,
-
dušik,
-
ogljikov dioksid.
Snovi iz prejšnjega odstavka morajo
izpolnjevati predpisana merila čistosti. (črtan)
5. člen
Temperatura zamrznjenih živil mora biti
stabilna in v celotnem izdelku vzdrževana na –18 °C ali nižje, z možnimi
kratkimi nihanji navzgor med prevozom, v živilskih obratih in v zamrzovalnih
razstavnih omarah v prometu na drobno, vendar ne za več kot 3
°C, pri čemer je potrebno upoštevati načela dobrih praks shranjevanja in
prometa.
6. člen
Oprema, ki se uporablja za hitro
zamrzovanje, shranjevanje, prevoz in razdeljevanje zamrznjenih živil ter zamrzovalne
razstavne omare v prometu na drobno, morajo biti takšne, da
se zagotovi temperatura zamrznjenih živil v skladu s tem pravilnikom.
Nosilci živilske dejavnosti morajo
temperaturo, ki jo zagotavlja oprema iz prejšnjega odstavka, dokumentirati in
dokumentacijo o meritvah predložiti ob uradnem nadzoru.
7. člen
(črtan)
7.a člen
(črtan)
8. člen
V prometu na drobno mora biti v hladilnih
omarah nameščen vsaj en dobro viden termometer za merjenje temperature
zamrznjenih živil. Pri odprtih hladilnih omarah mora termometer kazati
temperaturo izhodnega zraka na višini črte, ki jasno označuje maksimalno višino
polnjenja. (črtan)
V hladilnih komorah s prostornino manj kot
10 kubičnih metrov, v katerih se shranjujejo zaloge
zamrznjenih živil v prometu na drobno, se temperatura zraka lahko meri z dobro
vidnim termometrom.
9. člen
Zamrznjena živila, namenjena končnemu
potrošniku, morajo biti s strani proizvajalca ali tistega, ki
živilo pakira predpakirana tako, da so zavarovana pred
izsušitvijo, mikroorganizmi in drugim onesnaženjem.
10. člen
Poleg pogojev iz predpisa, ki ureja splošno
označevanje predpakiranih živil in oznake iz druge alinee prvega odstavka 2.
člena tega pravilnika, mora označba zamrznjenega živila vsebovati še naslednje
podatke:
-
minimalni rok trajanja,
-
temperaturo shranjevanja ali vrsto opreme, v kateri se lahko zamrznjeno
živilo hrani pri uporabniku,
-
rok uporabe pri uporabniku pod pogoji iz prejšnje alinee,
-
serijo (lot),
-
besedilo “po odtajanju ne zamrzujte ponovno“.
11. člen
Označba zamrznjenih živil iz druge alinee
prvega odstavka 2. člena tega pravilnika, ki niso namenjena končnemu
potrošniku, restavracijam, bolnišnicam, menzam ali drugim objektom javne
prehrane, mora vsebovati naslednje podatke:
a)
ime, pod katerim se zamrznjeno živilo prodaja
in označbo »hitro zamrznjen«. Poleg tega lahko vsebuje tudi označbo iz priloge,
ki je sestavni del tega pravilnika,
b)
neto količino, izraženo v enotah za maso,
c)
serijo (lot),
d)
ime ali firmo in naslov proizvajalca ali
tistega, ki živilo pakira ali prodajalca, s sedežem v Skupnosti.
Podatki iz prejšnjega odstavka morajo biti
navedeni na embalaži ali pritrjeni na embalažo.
12. člen
Način vzorčenja in metodo merjenja
temperatur zamrznjenih živil, ki se uporabljata pri izvajanju uradnega nadzora
temperatur v prevoznih sredstvih, skladiščih in prostorih za shranjevanje
zamrznjenih živil ureja poseben predpis.
Priloga:
Imena, pod katerimi se dajejo v promet zamrznjena živila v tujih jezikih
Pravilnik o varnosti zamrznjenih živil (Uradni
list RS, št. 63/02)
vsebuje naslednji prehodni in končno določbo:
»13. člen
Pravne in fizične osebe, ki opravljajo
proizvodnjo in promet z živili, morajo prilagoditi opremo v skladu s tem
pravilnikom do 31. 12. 2002.
Zamrznjena živila, ki niso označena v
skladu s tem pravilnikom, so lahko v prometu do poteka roka njihove uporabe.
14. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah
pravilnika o varnosti zamrznjenih živil
(Uradni list RS, št. 117/02) vsebuje naslednji prehodni in
končno določbo:
»3. člen
Oprema, ki ne izpolnjuje pogojev iz
pravilnika o varnosti zamrznjenih živil, mora biti usklajena najpozneje do 30.
6. 2003.
Zamrznjena živila, ki ne izpolnjujejo
pogojev iz pravilnika o varnosti zamrznjenih živil, so lahko v prometu do 30.
junija 2003 oziroma do konca roka uporabnosti živila.
4. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu RS.«.
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah
Pravilnika o varnosti zamrznjenih živil
(Uradni list RS, št. 46/06) vsebuje naslednjo prehodno in
končno določbo:
12. člen
Zamrznjena živila, ki so bila proizvedena
in/ali označena v skladu s pravilnikom o varnosti zamrznjenih živil (Uradni
list RS, št. 63/02 in 117/02) so lahko v prometu do prodaje oziroma porabe
zalog.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah
Pravilnika o varnosti hitro zamrznjenih živil (Uradni list RS, št. 53/07) vsebuje naslednjo končno določbo:
»3. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.