Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo
predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega
organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.
Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika o
kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov obsega:
-
Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov (Uradni list RS,
št. 72/03 z dne 25. 7. 2003),
-
Pravilnik o spremembah Pravilnika o kakovosti kakavovih in čokoladnih
izdelkov (Uradni list RS, št. 43/05 z dne 29. 4. 2005),
-
Pravilnik o spremembi Pravilnika o kakovosti kakavovih in čokoladnih
izdelkov (Uradni list RS, št. 58/05 z dne 17. 6. 2005).
PRAVILNIK
o kakovosti kakavovih in čokoladnih
izdelkov
(neuradno prečiščeno besedilo št. 1)
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje za minimalno
kakovost in označevanje kakavovih in čokoladnih izdelkov (v nadaljevanju:
izdelki), ki so namenjeni za prehrano ljudi, v skladu z Direktivo 2000/36/ES evropskega
Parlamenta in sveta z dne 23. junija 2000 o izdelkih iz kakava in čokolade,
namenjenih za prehrano ljudi (UL L št. 179 z dne 3. 8. 2000, str. 19).
2. člen
Izdelki iz priloge 1, ki je sestavni del
tega pravilnika, morajo biti označeni v skladu s predpisom, ki ureja splošno
označevanje predpakiranih živil, in v skladu s tem pravilnikom.
3. člen
Izdelki morajo glede označevanja
izpolnjevati naslednje pogoje:
1.
imena izdelkov iz priloge 1 tega pravilnika se lahko uporabljajo samo za
izdelke, ki izpolnjujejo pogoje za minimalno kakovost iz priloge 1 tega
pravilnika in se morajo v prometu označiti s tem imenom, razen kadar se uporabijo
za dodatno označevanje drugih vrst izdelkov, ki jih ni mogoče zamenjati z
izdelki iz priloge 1 tega pravilnika;
2.
če so izdelki iz 3., 4., 5., 6., 7. in 10. točke priloge 1 tega
pravilnika v prometu v izborih, se lahko imena izdelkov nadomestijo z označbami
»čokoladni izbor«, »izbor polnjenih čokolad« ali podobnimi označbami. V tem
primeru je lahko na izdelku naveden samo en seznam sestavin za vse izdelke v
izboru. Za izbor po tem pravilniku se šteje skupina izdelkov z enakimi
lastnostmi;
3.
izdelki iz 2.(c), 2.(d) ter 3., 4., 5., 8. in 9. točke priloge 1 tega
pravilnika morajo vsebovati označbo vsebnosti skupne suhe snovi kakavovih delov
z besedami »kakavovi deli: najmanj…%«;
4.
izdelki iz 2.(b) in izdelki, ki vsebujejo manj masten kakavov prah iz
2.(d) točke priloge 1 tega pravilnika, morajo vsebovati označbo vsebnosti
kakavovega masla;
5.
imena izdelkov »čokolada«, »mlečna čokolada«, »čokoladni obliv« iz
priloge 1 tega pravilnika se lahko dopolnijo s podatki ali opisi, ki se
nanašajo na kakovost izdelkov, in sicer:
a)
v primeru čokolade z najmanj 43% skupne suhe snovi kakavovih delov in
najmanj 26% kakavovega masla;
b)
v primeru mlečne čokolade z najmanj 30% skupne suhe snovi kakavovih
delov in najmanj 18% suhe snovi mleka, dobljene z delno ali popolno dehidracijo
polnega mleka, polposnetega ali posnetega mleka, smetane ali iz delno ali
popolno dehidrirane smetane, masla ali mlečne maščobe, in vsebuje najmanj 4,5%
mlečne maščobe;
c)
v primeru čokoladnega obliva z najmanj 16% suhe nemastne snovi kakavovih
delov.
4. člen
Nazivna oziroma neto količina izdelkov,
način označevanja in dovoljeni negativni odstopek za predpakirane izdelke
morajo biti v skladu s predpisom, ki ureja predpakirane izdelke.
5. člen
(1) Poleg kakavovega masla se lahko
izdelkom iz 3., 4., 5., 6., 8. in 9. točke priloge 1 tega pravilnika dodajo
tudi druge rastlinske maščobe iz priloge 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Vsebnost rastlinskih maščob, razen
kakavovega masla, po odbitku skupne mase katerekoli druge sestavine, primerne
za uživanje, uporabljene v skladu s 6. členom tega pravilnika, ne sme biti
večja od 5% skupne mase končnega izdelka. Minimalna vsebnost kakavovega masla
ali skupna suha snov kakavovih delov se pri tem ne smeta zmanjšati.
(3) Izdelki iz prejšnjega odstavka, ki
vsebujejo rastlinske maščobe, ki niso kakavovo maslo, so lahko v prometu le, če
so označeni v skladu z 2. členom tega pravilnika in imajo navedeno dodatno
dobro vidno in jasno čitljivo označbo »vsebuje rastlinske maščobe poleg
kakavovega masla«. Ta označba mora biti navedena v istem vidnem polju kot
seznam sestavin, jasno ločena od tega seznama in napisana z najmanj enako
velikimi in krepkimi črkami kot je ime izdelka v bližini. Ime izdelka pa se
lahko navede tudi kjerkoli drugje na izdelku.
6. člen
(1) Ne glede na določbo prejšnjega člena in
četrtega odstavka tega člena se lahko izdelkom iz 3., 4., 5., 6., 8. in 9.
točke priloge 1 tega pravilnika dodajo tudi druge sestavine, primerne za
uživanje, razen:
-
živalskih maščob in njihovih pripravkov, ki ne izvirajo izključno iz
mleka;
-
moke, zrnatega škroba ali škroba v prahu.
(2) Izdelkom iz 8. in 9. točke priloge 1
tega pravilnika je dovoljeno dodajanje sestavin iz druge alinee prejšnjega
odstavka v skladu s pogoji minimalne kakovosti iz priloge 1 tega pravilnika.
(3) Količina dodanih sestavin iz prejšnjega
odstavka ne sme presegati 40% skupne mase končnega izdelka.
(4) Izdelkom iz 2., 3., 4., 5., 6., 8. in
9. točke priloge 1 tega pravilnika, se lahko dodajajo samo tiste arome, ki ne
posnemajo okusa čokolade ali mlečne maščobe.
7. člen
(1) Minimalno vsebnost sestavin v izdelkih
iz 3., 4., 5., 6., 8. in 9. točke priloge 1 tega pravilnika se izračuna po
odbitku mase sestavin iz prejšnjega člena.
(2) Minimalno vsebnost sestavin v izdelkih
iz 7. in 10. točke priloge 1 tega pravilnika se izračuna po odbitku mase
sestavin iz prejšnjega člena in mase polnila. Vsebnost čokolade v teh izdelkih
se izračuna glede na skupno maso izdelka, vključno s polnilom.
8. člen
Izdelki lahko vsebujejo tudi druge
sladkorje, ki niso zajeti v predpisu, ki ureja kakovost sladkorjev.
Priloga
1: Imena, opis in značilnosti izdelkov
Priloga
2: Rastlinske maščobe
Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih
izdelkov (Uradni list RS, št. 72/03)
vsebuje naslednjo prehodno in končni določbi:
»9. člen
(1) Izdelki morajo biti proizvedeni in
označeni v skladu z določbami tega pravilnika do 30. junija 2006.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka
so izdelki, proizvedeni in označeni pred 30. junijem 2006, lahko v prometu do
porabe zalog.
10. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se
preneha uporabljati pravilnik o kakovosti kakavovih izdelkov, čokoladi podobnih
izdelkov, kremnih izdelkov in bonbonskih izdelkov (Uradni list SFRJ, št. 23/88,
37/88, 63/88, 36/89 in 21/90).
11. člen
Ta pravilnik začne veljati 3. avgusta 2003.«.
Pravilnik o spremembah Pravilnika o kakovosti
kakavovih in čokoladnih izdelkov (Uradni list RS, št. 43/05) spreminja 9. člen pravilnika tako,
da se glasi:
»9. člen
(1) Izdelki morajo biti proizvedeni in
označeni v skladu z določbami tega pravilnika do 1. maja 2005.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka
so izdelki, proizvedeni in označeni pred 1. majem 2005, lahko v prometu do
porabe zalog.«;
ter vsebuje naslednjo končno določbo:
»3. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembi Pravilnika o kakovosti
kakavovih in čokoladnih izdelkov (Uradni list RS, št. 58/05) spreminja 9. člen pravilnika tako,
da se glasi:
»9. člen
Izdelki morajo biti proizvedeni in označeni
v skladu z določbami tega pravilnika do 1. maja 2005.«;
ter vsebuje naslednjo končno določbo:
»2 člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.