Neuradno prečiščeno besedilo, ki vsebuje to spremembo:
Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo
predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega
organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.
Neuradno prečiščeno besedilo
Pravilnika o varnosti zamrznjenih živil obsega:
-
Pravilnik o varnosti zamrznjenih živil
(Uradni list RS, št. 63/02 z dne 19. 7. 2002),
-
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o varnosti zamrznjenih živil (Uradni list RS, št. 117/02 z dne 28. 12.
2002).
PRAVILNIK
o varnosti zamrznjenih živil
(neuradno prečiščeno besedilo št. 1)
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje, ki jih morajo
izpolnjevati hitro zamrznjena živila, namenjena končnemu potrošniku,
restavracijam, bolnišnicam, menzam in drugim objektom javne prehrane ter
živila, ki bodo nadalje predelana in pripravljena.
Ta pravilnik določa tudi zahteve za
izvajanje notranjega nadzora nad temperaturami v prevoznih sredstvih,
skladiščih in prostorih za shranjevanje hitro zamrznjenih živil.
2. člen
Hitro zamrznjena živila (v nadaljnjem
besedilu: zamrznjena živila) so živila:
-
ki so bila zamrznjena s postopkom hitrega zamrzovanja, s katerim je
območje največje kristalizacije prekoračeno čim hitreje in je bila v celotnem
izdelku dosežena in vzdrževana temperatura -18 °C ali nižja temperatura,
-
ki se dajejo v promet z oznako “zamrznjena živila“.
Med zamrznjena živila po tem pravilniku se
ne štejeta sladoled in led za uživanje.
3. člen
Surovine, ki se uporabljajo v proizvodnji
zamrznjenih živil, morajo biti pristne in čimbolj sveže ter morajo ustrezati
predpisom, ki urejajo zdravstveno ustreznost in kakovost živil.
Priprava in hitro zamrzovanje živil se mora
opraviti čim hitreje in z uporabo ustrezne opreme, ki zagotavlja najmanjše
možne kemične, biokemične in mikrobiološke spremembe v živilu.
4. člen
Za hitro zamrzovanje živil se lahko v
neposrednem stiku z živili uporabijo:
-
zrak,
-
dušik,
-
ogljikov dioksid.
Snovi iz prejšnjega odstavka morajo
izpolnjevati predpisana merila čistosti.
5. člen
Temperatura zamrznjenih živil mora biti
stabilna in v celotnem izdelku vzdrževana na –18 °C ali nižje, z možnimi
kratkimi nihanji navzgor med prevozom, v živilskih obratih in v hladilnih
omarah v prometu na drobno, vendar ne za več kot 3 °C, pri čemer je potrebno
upoštevati načela dobrih praks shranjevanja in prometa.
6. člen
Oprema, ki se uporablja za hitro
zamrzovanje, shranjevanje, prevoz in razdeljevanje zamrznjenih živil ter
hladilne omare v prometu na drobno, morajo biti takšne, da se zagotovi
temperatura zamrznjenih živil v skladu s tem pravilnikom.
Nosilci živilske dejavnosti morajo temperaturo,
ki jo zagotavlja oprema iz prejšnjega odstavka, dokumentirati in dokumentacijo
o meritvah predložiti ob uradnem nadzoru.
7. člen
Prevozna sredstva, skladišča in skladiščni
prostori za zamrznjena živila morajo biti opremljeni z ustreznimi merilnimi napravami,
ki v rednih in enakomernih časovnih obdobjih beležijo temperature zraka, ki so
jim izpostavljena zamrznjena živila.
V prevoznih sredstvih, namenjenih lokalnemu
prevozu zamrznjenih živil, ki obsega dostavo zamrznjenih živil v prometu na
drobno in dostavo do obratov javne prehrane, mora biti na vidnem mestu v
zamrzovalnem delu prevoznega sredstva nameščen kontrolni termometer.
Merilne naprave v prevoznih sredstvih
morajo biti potrjene s strani organa, pristojnega za meroslovje države, v
kateri je prevozno sredstvo registrirano. (črtan)
Zabeležene meritve temperatur iz prvega
odstavka tega člena morajo nosilci živilske dejavnosti datirati in jih, glede
na lastnosti živila, shranjevati najmanj tri leta. (črtan)
7.a člen
Ustreznost merilnih naprav v prevoznih
sredstvih se dokazuje z izjavo o skladnosti s standardi SIST EN 12830, SIST EN
13485 in SIST EN 13486, ki jo izda dobavitelj merilnih naprav na podlagi
določil standarda SIST EN 45014. Izjavo dobavitelja o skladnosti preveri
laboratorij iz tretjega odstavka tega člena, ki na podlagi preverjanja izda
potrdilo o skladnosti merilnih naprav z zahtevami tega pravilnika.
Merilne naprave v prevoznih sredstvih se
morajo periodično preverjati. Periodično preverjanje, ki je določeno v
standardu SIST EN 13486, lahko poleg laboratorijev iz četrtega odstavka tega
člena izvaja tudi uporabnik, dobavitelj, oziroma od dobavitelja pooblaščena
organizacija s certificiranim sistemom kakovosti. Dobavitelj oziroma od
dobavitelja pooblaščena organizacija z vpeljanim sistemom kakovosti mora
razpolagati z ustrezno preskusno opremo, za katero je bil izdan kalibracijski
certifikat v laboratoriju iz četrtega odstavka tega člena.
Potrdilo o skladnosti iz prvega odstavka
tega člena izda:
-
laboratorij pravne osebe, ki ga je Urad Republike Slovenije za
meroslovje z odločbo priznal kot nosilca nacionalnega etalona za termodinamično
temperaturo,
-
laboratorij pravne osebe, ki jo imenuje minister, pristojen za
meroslovje, za izvajanje overitev meril na področju termodinamične temperature.
Kalibracijski certifikat iz drugega
odstavka tega člena izda:
-
laboratorij pravne osebe, ki ga je Urad Republike Slovenije za
meroslovje z odločbo priznal kot nosilca nacionalnega etalona za termodinamično
temperaturo,
-
laboratorij, ki ima veljavno akreditacijo Slovenske akreditacije na
področju termodinamične temperature ali
-
drug laboratorij, katerega usposobljenost priznava Slovenska
akreditacija na podlagi večstranskih in dvostranskih sporazumov o medsebojnem
priznavanju kalibracijskih certifikatov, sklenjenih v okviru Evropskega
sodelovanja na področju akreditacije.
Zabeležene meritve temperatur iz prejšnjega
člena morajo nosilci živilske dejavnosti datirati in jih, glede na lastnosti
živila, shranjevati najmanj tri leta.
Za delovanje merilnih naprav v skladu s tem
pravilnikom je odgovoren nosilec živilske dejavnosti.
8. člen
V prometu na drobno mora biti v hladilnih
omarah nameščen vsaj en dobro viden termometer za merjenje temperature
zamrznjenih živil. Pri odprtih hladilnih omarah mora termometer kazati
temperaturo izhodnega zraka na višini črte, ki jasno označuje maksimalno višino
polnjenja.
V skladiščnih prostorih s prostornino manj
kot 10 kubičnih metrov, v katerih se skladiščijo zaloge zamrznjenih živil v
prometu na drobno, se temperatura zraka lahko meri z dobro vidnim termometrom.
9. člen
Zamrznjena živila, namenjena končnemu
potrošniku, morajo biti predpakirana tako, da so zavarovana pred
izsušitvijo, mikroorganizmi in drugim onesnaženjem.
10. člen
Poleg pogojev iz predpisa, ki ureja splošno
označevanje predpakiranih živil in oznake iz druge alinee prvega odstavka 2.
člena tega pravilnika, mora označba zamrznjenega živila vsebovati še naslednje
podatke:
-
minimalni rok trajanja,
-
temperaturo shranjevanja ali vrsto opreme, v kateri se lahko zamrznjeno
živilo hrani pri uporabniku,
-
rok uporabe pri uporabniku pod pogoji iz prejšnje alinee,
-
serijo (lot),
-
besedilo “po odtajanju ne zamrzujte ponovno“.
11. člen
Označba zamrznjenih živil iz druge alinee
prvega odstavka 2. člena tega pravilnika, ki niso namenjena končnemu
potrošniku, restavracijam, bolnišnicam, menzam ali drugim objektom javne
prehrane, mora vsebovati naslednje podatke:
a)
ime, pod katerim se zamrznjeno živilo prodaja
in oznako “zamrznjeno živilo“ ali oznako iz priloge, ki je sestavni del tega
pravilnika, če gre za uvožena živila,
b)
neto količino, izraženo v enotah za maso,
c)
serijo (lot),
d)
ime in naslov oziroma firmo in sedež
proizvajalca ali tistega, ki živilo pakira, v primeru uvoza pa ime in naslov
oziroma firmo in sedež uvoznika oziroma prodajalca v Republiki Sloveniji in ime
in naslov proizvajalca ali državo proizvajalca.
Podatki iz prejšnjega odstavka morajo biti
navedeni na embalaži ali pritrjeni na embalažo.
12. člen
Način vzorčenja in metodo merjenja
temperatur zamrznjenih živil, ki se uporabljata pri izvajanju uradnega nadzora
temperatur v prevoznih sredstvih, skladiščih in prostorih za shranjevanje
zamrznjenih živil ureja poseben predpis.
Priloga:
Imena, pod katerimi se dajejo v promet zamrznjena živila v tujih jezikih
Pravilnik o varnosti zamrznjenih živil (Uradni list RS, št. 63/02)
vsebuje naslednji prehodni in končno določbo:
»13. člen
Pravne in fizične osebe, ki opravljajo
proizvodnjo in promet z živili, morajo prilagoditi opremo v skladu s tem
pravilnikom do 31. 12. 2002.
Zamrznjena živila, ki niso označena v
skladu s tem pravilnikom, so lahko v prometu do poteka roka njihove uporabe.
14. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah
pravilnika o varnosti zamrznjenih
živil (Uradni list RS, št. 117/02)
vsebuje naslednji prehodni in končno določbo:
»3. člen
Oprema, ki ne izpolnjuje pogojev iz
pravilnika o varnosti zamrznjenih živil, mora biti usklajena najpozneje do 30.
6. 2003.
Zamrznjena živila, ki ne izpolnjujejo
pogojev iz pravilnika o varnosti zamrznjenih živil, so lahko v prometu do 30.
junija 2003 oziroma do konca roka uporabnosti živila.
4. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu RS.«.