Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo
predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega
organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.
Neuradno prečiščeno besedilo
Pravilnika o živilih, obsevanih z ionizirajočim sevanjem obsega:
-
Pravilnik o živilih, obsevanih z ionizirajočim sevanjem (Uradni list RS,
št. 71/02 z dne 8. 8. 2002),
-
Pravilnik o spremembi pravilnika o živilih, obsevanih z ionizirajočim
sevanjem (Uradni list RS, št. 86/03 z dne 1. 9. 2003),
-
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o živilih, obsevanih z
ionizirajočim sevanjem (Uradni list RS, št. 51/04 z dne 7. 5. 2004).
PRAVILNIK
o živilih, obsevanih z ionizirajočim
sevanjem
(neuradno prečiščeno besedilo št. 2)
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje za proizvodnjo,
promet in uvoz živil in živilskih sestavin, ki so obsevana z ionizirajočim
sevanjem (v nadaljnjem besedilu: obsevana živila).
Pravilnik se ne uporablja za:
a)
živila, ki so obsevana z ionizirajočim sevanjem
iz merilnih in inšpekcijskih naprav, pod pogoji, da:
- absorbirana
doza ni višja od 0,01 Gy pri obsevanju z nevtroni in 0,5 Gy pri obsevanju z
drugimi viri ionizirajočega sevanja,
- najvišje
energije rentgenskih ali gama žarkov ne presegajo 10 MeV, da najvišje energije
nevtronov ne presegajo14 MeV, in da najvišje energije drugih virov
ionizirajočega sevanja ne presegajo 5 MeV,
b)
obsevana živila, pripravljena za bolnike, ki
potrebujejo sterilne diete pod zdravniškim nadzorom.
2. člen
Pogoji, ki morajo biti izpolnjeni za
obsevana živila, in nameni za katere se lahko obsevajo živila, so določeni v
Prilogi I, ki je sestavni del tega pravilnika.
V času obsevanja morajo biti živila
zdravstveno ustrezna.
Živila se smejo obsevati le z viri, ki so
navedeni v Prilogi II, ki je sestavni del tega pravilnika, in v skladu z zahtevami
iz Priporočenega mednarodnega kodeksa ravnanja za obratovanje objektov za
obsevanje živil iz prve alinee drugega odstavka 8.člena tega pravilnika.
Skupna povprečna absorbirana doza se določi
v skladu s Prilogo III, ki je sestavni del tega pravilnika.
3. člen
Seznam živil, ki jih je dovoljeno obsevati
z ionizirajočim sevanjem ter dovoljene najvišje doze obsevanja so navedeni v
Prilogi IV, ki je sestavni del tega pravilnika.
4. člen
Če je živilo, v sklopu enotnega postopka
obsevano večkrat, z namenom, da bi se dosegel želeni učinek, skupna povprečna
absorbirana doza določena v skladu z 2. členom tega pravilnika, ne sme biti
presežena.
Živilo se ne sme obsevati v kombinaciji s
katero koli kemijsko obdelavo živila, ki ima enak namen.
5. člen
Obsevana živila, ki so namenjena končnemu
potrošniku in obratom javne prehrane morajo imeti oznako „obsevano“ ali
„obdelano z ionizirajočim sevanjem“, ki se navede na označbi, na način, določen
v pravilniku, ki ureja splošno označevanje predpakiranih živil.
Če gre za obsevana živila, ki se prodajajo
v razsutem stanju, se oznako iz prejšnjega odstavka navede skupaj z imenom
živila na označbi ali obvestilu na oziroma ob vsebniku, v katerem so živila.
Kadar se obsevano živilo uporablja kot
sestavina, mora biti oznaka iz prvega odstavka tega člena navedena poleg
sestavine v seznamu sestavin.
Kadar se obsevano živilo uporablja kot
sestavina živila, ki se prodaja v razsutem stanju, se oznako iz prvega odstavka
tega člena navede poleg sestavine v seznamu sestavin na označbi ali obvestilu
na oziroma ob vsebniku, v katerem so živila.
Obsevane sestavine, ki se uporabljajo v
sestavljenih živilih, se označijo z oznako iz prvega odstavka tega člena,
četudi prestavljajo manj kot 25% končnega proizvoda.
6. člen
Obsevana živila, ki niso namenjena končnemu
potrošniku in obratom iz sistema javne prehrane, se označi z:
-
oznako“obsevano“ ali „obdelano z ionizirajočim sevanjem“ za označevanje
obsevanih živil in obsevanih sestavin, ki jih vsebuje neobsevano živilo,
-
imenom in naslovom firme oziroma objekta (v nadaljnjem besedilu: objekti
za obsevanje), ki je obsevanje izvajal, ali z njegovo referenčno številko.
7. člen
Podatki o obsevanju iz 5. in 6. člena tega
pravilnika morajo biti navedeni na dokumentih, ki so priloženi obsevanim
živilom, ali se nanje nanašajo.
8. člen
Ministrstvo, pristojno za zdravje izda
dovoljenje za obratovanje objekta za obsevanje živil in mu podeli referenčne
številke.
Dovoljenje iz prejšnjega odstavka ministrstvo,
pristojno za zdravje podeli, če objekt:
-
izpolnjuje pogoje iz Priporočenega mednarodnega kodeksa ravnanja za
obratovanje objektov za obsevanje živil, ki ga je izdala Skupna FAO/WHO Codex
Alimentarius komisija (sklic FAO/WHO/CAC, vol. XV, 1. izdaja) in vse dodatne
zahteve, ki jih lahko predpiše ministrstvo, pristojno za zdravje,
-
ima določeno osebo, odgovorno za skladnost z vsemi potrebnimi pogoji o
uporabi postopkov obsevanja.
Če objekt za obsevanje ne izpolnjuje
pogojev iz prejšnjega odstavka, ministrstvo, pristojno za zdravje odvzame
dovoljenje za obratovanje.
Ministrstvo, pristojno za zdravje v Uradnem
listu Republike Slovenije objavi seznam objektov, za katere je bilo v okviru
uradnega nadzora ugotovljeno, da izpolnjujejo pogoje iz tega pravilnika.
9. člen
Uradni nadzor nad obsevanimi živili ter, v
okviru svojih pristojnosti, nadzor nad objekti za obsevanje živil, izvaja
Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije.
10. člen
Ministrstvo, pristojno za zdravje predloži
Evropski komisiji:
-
imena, naslove in referenčne številke objektov za obsevanje živil,
-
izdana dovoljenja za obratovanje objektov za obsevanje živil.
Vsako leto ministrstvo, pristojno za
zdravje predloži Evropski komisiji:
-
rezultate pregledov objektov za obsevanje živil, ki se nanašajo zlasti
na podatke o skupinah in količinah obsevanih živil in absorbiranih dozah,
-
rezultate uradnega nadzora nad obsevanimi živili, ki ga izvaja
Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije.
Ministrstvo, pristojno za zdravje obvesti
Evropsko komisijo o organu ali organih, ki so pristojni za:
-
predhodno odobritev objektov za obsevanje živil,
-
dodelitev uradne referenčne številke za odobrene objekte za obsevanje
živil,
-
za uradni nadzor nad obsevanjem živil,
-
preklic ali spremembo odobritve objektov za obsevanje živil.
11. člen
Postopki za ugotavljanje obsevanosti živil
morajo biti v skladu z metodami, ki so standardizirane in validirane.
12. člen
Objekti za obsevanje morajo voditi evidenco
o uporabljenih virih ionizirajočega sevanja, ki za vsako serijo obsevanih živil
vsebuje naslednje podatke:
1.
vrsto in količino obsevanih živil,
2.
oznako serije (lot) živila,
3.
ime osebe, ki je odredila obsevanje,
4.
ime prejemnika obsevanih živil,
5.
datum obsevanja,
6.
embalaža, ki je uporabljena med obsevanjem,
7.
podatke o nadzoru postopka obsevanja v skladu s Prilogo III, o
preverjanju rezultatov meritev z dozimetri, predvsem primerjanju s podatki o
nižjih in višjih mejah, absorbiranih dozah in vrsti ionizirajočega sevanja,
8.
začetne validacijske meritve doze.
Dokumentacijo iz prejšnjega odstavka je
potrebno hraniti najmanj pet let.
13. člen
Obsevana živila se lahko uvažajo, če:
-
izpolnjujejo pogoje iz tega pravilnika,
-
se predloži dokumentacija, ki vsebuje ime in naslov objekta za obsevanje
in podatke iz prejšnjega člena,
-
je bilo živilo obsevano v objektu, ki ima dovoljenje za obratovanje.
Priloga
I: Pogoji za obsevanje živil
Priloga
II: Viri ionizirajočega sevanja
Priloga
III: Skupna povprečna absorbirana doza
Priloga
IV:Seznam živil, ki jih je dovoljeno obsevati in najvišje dovoljene doze
obsevanja
Pravilnik o živilih, obsevanih z ionizirajočim
sevanjem (Uradni list RS, št. 71/02)
vsebuje naslednje prehodne in končni določbi:
»14. člen
Materiali, uporabljeni za pakiranje
obsevanih živil, morajo, poleg izpolnjevanja zahtev o njihovi zdravstveni
ustreznosti, ustrezati temu namenu.
15. člen
Pravne in fizične osebe, ki proizvajajo
obsevana živila morajo uskladiti svojo dejavnost s tem pravilnikom do 31. 12.
2002.
Obsevana živila, ki niso označena v skladu
s tem pravilnikom, so lahko v prometu najkasneje do 31. 12. 2002.
16. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha
veljati 5. člen pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni
list RS, št. 71/00) in se preneha uporabljati pravilnik o pogojih, pod katerimi
se smejo dajati v promet živila in predmeti splošne rabe, konservirani s
sevanjem (Uradni list SFRJ, št. 68/84) v delu, ki se nanaša na obsevanje živil.
17. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembi pravilnika o živilih,
obsevanih z ionizirajočim sevanjem (Uradni list RS, št. 86/03) vsebuje naslednjo končno določbo:
»3. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah
pravilnika o živilih, obsevanih z ionizirajočim sevanjem (Uradni list RS, št. 51/04) vsebuje naslednjo prehodno in
končno določbo:
»3. člen
Kadar ministrstvo, pristojno za zdravje na
podlagi novih informacij ali ponovne presoje obstoječih informacij utemeljeno
meni, da obsevanje določenih živil ogroža zdravje ljudi, čeprav je v skladu z
določbami tega pravilnika, minister, pristojen za zdravje začasno ustavi ali
omeji uporabo tega pravilnika. O tem takoj obvesti Evropsko komisijo in druge
države članice Evropske unije in navede razloge za svojo odločitev.
4. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.