Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo
predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega
organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.
Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika o o
zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu z
živili prihajajo v stik z živili obsega:
-
Pravilnik o o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu
v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik z živili (Uradni
list RS, št. 82/03 z dne 21. 8. 2003),
-
Pravilnik o spremembi Pravilnika o o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki
pri delu v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik z živili
(Uradni list RS, št. 25/09 z dne 3. 4. 2009).
PRAVILNIK
o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki
pri delu v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik z živili
(neuradno prečiščeno besedilo št. 1)
1. člen
Ta pravilnik določa:
-
zdravstvene zahteve za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu z
živili, vključno s pitno vodo, prihajajo stalno ali občasno v stik z živili (v
nadaljnjem besedilu: osebe),
-
dolžnosti oseb,
-
obseg, način in pogoje za opravljanje pregledov oseb ter
-
dolžnosti nosilcev živilske dejavnosti.
Stik z živili v smislu tega pravilnika
pomeni tudi stik z delovno opremo, delovnimi površinami, predmeti ali drugimi
materiali, ki neposredno prihajajo v stik z živili.
2. člen
Zaradi preprečevanja nastanka in širjenja
nalezljivih bolezni, ki se lahko prenašajo z živili (v nadaljnjem besedilu:
nalezljive bolezni), v proizvodnji in prometu živil ne smejo delati osebe, ki
so prenašalci povzročiteljev nalezljivih bolezni, zaradi česar bi lahko
neposredno ali posredno preko živil ogrožali zdravje potrošnikov, razen če se z
uvedenimi higienskimi ukrepi to lahko prepreči.
3. člen
Oseba mora nosilcu dejavnosti pred nastopom
dela podpisati soglasje iz Priloge 1 in izpolniti individualno izjavo o
bolezenskih znakih iz Priloge 2, ki sta sestavni del tega pravilnika.
Oseba je dolžna v primeru zdravstvenih
težav iz Priloge 1 izpolniti individualno izjavo o bolezenskih znakih osebe iz
Priloge 2 in jo takoj posredovati nosilcu živilske dejavnosti oziroma njegovi
odgovorni osebi (v nadaljnjem besedilu: odgovorna oseba).
Oseba je odgovorna, da v Prilogi 2 poda
resnične podatke.
4. člen
Pregledi po tem pravilniku predstavljajo
sestavni del izvajanja notranjega nadzora in se opravijo ob epidemioloških
indikacijah iz 7. člena tega pravilnika.
Pregled se opravi tudi na zahtevo
zdravstvenega inšpektorja oziroma veterinarskega, ko je podan sum na nalezljivo
bolezen.
Stroške pregledov iz prvega odstavka tega
člena krije nosilec živilske dejavnosti. Višino stroškov določi minister,
pristojen za zdravje.
5. člen
Pregledi iz prejšnjega člena so obvezni za:
1.
osebe, ki delajo v proizvodnji živil;
2.
osebe, ki delajo v prometu z živili;
3.
osebe, ki dajejo v promet surovo mleko ali izdelke iz surovega mleka
neposredno končnemu potrošniku.
Za osebe po tem pravilniku se ne štejejo
osebe, ki delajo:
-
izključno s predpakiranimi živili pri skladiščenju v proizvodnji in
prometu z živili,
-
izključno s predpakiranimi živili v prometu s predpakiranimi živili,
-
v primarni proizvodnji živil, razen oseb iz 3. točke prejšnjega
odstavka.
6. člen
Pregled iz 4. člena tega pravilnika obsega:
1.
usmerjeno epidemiološko poizvedovanje o prisotnosti ali prebolevanju
nalezljive bolezni, ki se lahko prenaša z osebe na osebo ali preko živil, pri
osebi ali njenih družinskih članih;
2.
usmerjen pregled za ugotovitev nalezljivih bolezni;
3.
usmerjene mikrobiološke preiskave biološkega materiala na prisotnost
povzročiteljev nalezljivih bolezni;
4.
usmerjeno poučevanje pregledane osebe o higienskem režimu in načinu
preprečevanja nastanka in širjenja nalezljivih bolezni pri njegovem delu;
5.
predlog ukrepov nosilcu živilske dejavnosti za preprečevanje in
obvladovanje širjenja nalezljivih bolezni in odpravo nepravilnosti.
7. člen
Pregled iz 4. člena tega pravilnika se
opravi pri naslednjih epidemioloških indikacijah:
1.
po preboleli črevesni, kožni ali respiratorni nalezljivi bolezni osebe,
katere povzročitelji so lahko vzrok okužbam živil;
2.
ob vsakem pojavu črevesne nalezljive bolezni v družini zaposlenega;
3.
po vrnitvi zaposlenega z območij, kjer je zaradi slabih higienskih
razmer obstajala možnost okužb, katerih povzročitelji so lahko vzrok okužbam
živil.
8. člen
Preglede opravljajo za območja, za katerega
so bili ustanovljeni, javni zdravstveni zavodi, ki opravljajo higiensko,
epidemiološko in zdravstveno ekološko dejavnost in imajo zaposlenega zdravnika
specialista epidemiologije ali specialista higiene ter jih za to pooblasti
minister, pristojen za zdravje (v nadaljnjem besedilu: izvajalci pregledov).
Usmerjene mikrobiološke preiskave po tem
pravilniku opravljajo verificirani mikrobiološki laboratoriji pooblaščenih
javnih zavodov iz prejšnjega odstavka.
9. člen
Izvajalci pregledov so dolžni zagotoviti,
da se pregled opravi prvi delovni dan po prejetem obvestilu nosilca živilske
dejavnosti oziroma odgovorne osebe.
Po opravljenem pregledu iz 4. člena tega
pravilnika mora izvajalec pregledov izdati pregledani osebi potrdilo o pregledu
osebe natisnjeno na obrazcu iz Priloge 3, ki je sestavni del tega pravilnika.
10. člen
Če izvajalec pregleda ugotovi pri
pregledani osebi nalezljivo bolezen ali nosilstvo povzročitelja nalezljive
bolezni (klicenoštvo), in ugotovi, da pregledana oseba začasno ne izpolnjuje
pogojev za delo, pri katerem se prihaja v stik z živili, mora o tem nemudoma
pisno obvestiti:
1.
pregledano osebo,
2.
nosilca živilske dejavnosti, oziroma odgovorno osebo za izvajanje
notranjega nadzora,
3.
območno organizacijsko enoto Zdravstvenega inšpektorata Republike
Slovenije oziroma Veterinarske uprave Republike Slovenije.
V primeru ugotovitve nalezljive bolezni
izvajalec pregleda obvesti tudi osebnega zdravnika pregledane osebe.
11. člen
Izvajalci pregledov morajo voditi evidenco
o opravljenih pregledih in izdanih potrdilih. Evidenca mora vsebovati:
1.
kopijo potrdila o pregledu osebe,
2.
obvestila iz prejšnjega člena.
12. člen
Izvajalci pregledov pripravijo za svoje
območje letno poročilo o opravljenih pregledih iz 4. člena tega pravilnika in
ga do 1. marca naslednjega leta posredujejo Inštitutu za varovanje zdravja Republike
Slovenije, Zdravstvenemu inšpektoratu Republike Slovenije in Veterinarski
upravi Republike Slovenije. Poročilo je sestavni del letnega poročila o
izvajanju ukrepov za varstvo prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi v
Republiki Sloveniji.
13. člen
Nosilec živilske dejavnosti je v primeru,
da ugotovi nevarnost za širjenje nalezljive bolezni, dolžan v okviru izvajanja
notranjega nadzora in na podlagi tveganja za varnost živil, ki ga konkretno
delovno mesto predstavlja, opredeliti ukrepe za zmanjšanje tveganja, ki ga
oseba s svojim delom lahko predstavlja, in napotiti osebo na pregled ali jo
premestiti na delovno mesto, na katerem ne bo prihajala v stik z živili.
Če je s pregledom ugotovljeno, da oseba
predstavlja nevarnost za širjenje nalezljive bolezni, mora nosilec živilske
dejavnosti ali odgovorna oseba, na podlagi predlaganih ukrepov iz 5. točke 6.
člena tega pravilnika, oceniti tehnološki postopek dela s higienskih vidikov,
ugotoviti stopnjo in način izvajanja higienskega režima ter po potrebi zagotoviti
dodatne zdravstvene in higienske ukrepe.
14. člen
Nosilec živilske dejavnosti, ki zaposluje
osebe iz 5. člena tega pravilnika, vodi dokumentacijo o izpolnjevanju zahtev v
skladu s tem pravilnikom.
Dokumentacija iz prejšnjega odstavka mora
vsebovati:
-
seznam oseb iz 5. člena tega pravilnika,
-
obrazce iz Priloge 1, 2 in 3,
-
pisno evidenco o ukrepih, uvedenih na podlagi individualne izjave o
bolezenskih znakih osebe,
-
ugotovitev zdravnika na podlagi potrdila o pregledu osebe, o
izpolnjevanju pogojev za delo z živili in predlagane ukrepe iz Priloge 3,
-
pisno evidenco o ukrepih, uvedenih na podlagi predlaganih ukrepov
zdravnika.
Dokumentacija mora biti vselej dostopna ob
inšpekcijskem pregledu.
15. člen
Nadzor nad izvajanjem tega pravilnika
opravljata v okviru svojih pristojnosti Zdravstveni inšpektorat Republike
Slovenije in Veterinarska uprava Republike Slovenije.
Priloga
1: Soglasje osebe k obveznosti prijavljanja bolezni, ki se lahko prenašajo z
delom
Priloga
2: Individualna izjava o bolezenskih znakih
Priloga
3: Potrdilo o pregledu osebe, ki pri delu prihaja v stik z živili
Pravilnik o o zdravstvenih zahtevah za osebe,
ki pri delu v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik
z živili (Uradni list RS, št. 82/03)
vsebuje naslednji končni določbi:
»16. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se
prenehajo uporabljati določbe pravilnika o zdravstvenih pregledih oseb pod
zdravstvenim nadzorstvom zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni (Uradni list
SFRJ, št. 42/85) in prenehajo veljati določbe pravilnika o opravljanju
zdravstvenih pregledov oseb, ki so pod zdravstvenim nadzorstvom zaradi
preprečevanja nalezljivih bolezni (Uradni list SRS, št. 1/88), ki se nanašajo
na zdravstvene preglede oseb, zaposlenih v proizvodnji ali prometu živil ali
pri preskrbi prebivalstva s pitno vodo.
17. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Pravilnik o spremembi Pravilnika o
zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu z
živili prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 25/09) vsebuje naslednjo končno določbo:
»2. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po
objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.