Na podlagi 7. člena Zakona o davku na dodano
vrednost (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 18/11,
78/11, 38/12, 83/12, 86/14, 90/15, 77/18, 59/19 in 72/19; v nadaljnjem besedilu
»ZDDV-1«), tretje alineje prvega odstavka 17. člena Pravilnika o izvajanju
Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07,
120/07, 21/08, 123/08, 105/09, 27/10, 104/10, 110/10, 82/11, 106/11, 108/11,
102/12, 54/13, 85/14, 95/14, 39/16, 45/16, 86/16, 50/17, 84/18, 77/19 in
58/21), 28. člena Statuta Gospodarske zbornice Slovenije z dne,
6. 11. 2007 (s spremembami) ter na podlagi 15. člena Statuta
Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij z
dne, 3. 3. 2021, je Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice
kmetijskih in živilskih podjetij na 13. seji dne, 16. 12. 2021 sprejel
PRAVILNIK
o stopnjah običajnega odpisa blaga v kmetijski
proizvodnji in proizvodnji živil in pijač (kalo, razsip, razbitje in
primanjkljaj)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica
kmetijskih in živilskih podjetij, kot strokovno združenje dejavnosti v okviru
Gospodarske zbornice Slovenije (v nadaljnjem besedilu »GZS«) za dejavnost s
področja kmetijstva in živilsko predelovalne dejavnosti, za proizvodno
dejavnost določajo stopnje običajnega odpisa blaga (kalo, razsip, razbitje in
primanjkljaj), ki je neločljivo povezan s skladiščenjem, prevozom in
proizvodnim procesom, ki se šteje za običajnega ter zato predstavlja redni
strošek poslovanja gospodarskega subjekta.
2. člen
Določbe tega pravilnika veljajo
za vse tiste gospodarske subjekte, ki opravljajo dejavnost na pridobiten način
in so po Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008 registrirani v:
Šifra
SKD 2008
|
Naziv dejavnosti po SKD 2008
|
01.110
|
Pridelovanje žit (razen riža), stročnic in oljnic
|
01.120
|
Pridelovanje riža
|
01.130
|
Pridelovanje zelenjadnic in melon, korenovk in gomoljnic
|
01.140
|
Pridelovanje sladkornega trsa
|
01.150
|
Pridelovanje tobaka
|
01.160
|
Pridelovanje rastlin za vlakna
|
01.190
|
Pridelovanje cvetja in drugih enoletnih rastlin
|
01.210
|
Vinogradništvo
|
01.220
|
Gojenje tropskega in subtropskega sadja
|
01.230
|
Gojenje citrusov
|
01.240
|
Gojenje pečkatega in koščičastega sadja
|
01.250
|
Gojenje drugih sadnih dreves in grmovnic
|
01.260
|
Pridelovanje oljnih sadežev
|
01.270
|
Gojenje rastlin za izdelavo napitkov
|
01.280
|
Gojenje začimbnih, aromatskih in zdravilnih rastlin
|
01.290
|
Gojenje drugih trajnih nasadov
|
01.300
|
Razmnoževanje rastlin
|
01.410
|
Prireja mleka
|
01.420
|
Druga govedoreja
|
01.430
|
Konjereja
|
01.450
|
Reja drobnice
|
01.460
|
Prašičereja
|
01.470
|
Reja perutnine
|
01.490
|
Reja drugih živali
|
01.500
|
Mešano kmetijstvo
|
01.610
|
Storitve za rastlinsko pridelavo
|
01.620
|
Storitve za živinorejo, razen veterinarskih
|
01.630
|
Priprava pridelkov
|
01.640
|
Obdelava semen
|
03.110
|
Morsko ribištvo
|
03.120
|
Sladkovodno ribištvo
|
03.210
|
Gojenje morskih organizmov
|
03.220
|
Gojenje sladkovodnih organizmov
|
10.110
|
Proizvodnja mesa, razen perutninskega
|
10.120
|
Proizvodnja perutninskega mesa
|
10.130
|
Proizvodnja mesnih izdelkov
|
10.200
|
Predelava in konzerviranje rib, rakov in mehkužcev
|
10.310
|
Predelava in konzerviranje krompirja
|
10.320
|
Proizvodnja sadnih in zelenjavnih sokov
|
10.390
|
Druga predelava in konzerviranje sadja in zelenjave
|
10.410
|
Proizvodnja olja in maščob
|
10.420
|
Proizvodnja margarine in podobnih jedilnih maščob
|
10.510
|
Mlekarstvo in sirarstvo
|
10.520
|
Proizvodnja sladoleda
|
10.610
|
Mlinarstvo
|
10.620
|
Proizvodnja škroba in škrobnih izdelkov
|
10.710
|
Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic
|
10.720
|
Proizvodnja prepečenca in piškotov; proizvodnja trajnega
peciva in slaščic
|
10.730
|
Proizvodnja testenin
|
10.810
|
Proizvodnja sladkorja
|
10.820
|
Proizvodnja kakava, čokolade in sladkornih izdelkov
|
10.830
|
Predelava čaja in kave
|
10.840
|
Proizvodnja začimb, dišav in drugih dodatkov
|
10.850
|
Proizvodnja pripravljenih jedi in obrokov
|
10.860
|
Proizvodnja homogeniziranih in dietetičnih živil
|
10.890
|
Proizvodnja drugih prehrambenih izdelkov, drugje
nerazvrščenih
|
10.910
|
Proizvodnja krmil
|
10.920
|
Proizvodnja hrane za hišne živali
|
11.010
|
Proizvodnja žganih pijač
|
11.020
|
Proizvodnja vina iz grozdja
|
11.030
|
Proizvodnja sadnih vin in podobnih fermentiranih pijač
|
11.040
|
Proizvodnja aromatiziranih vin iz grozdja
|
11.050
|
Proizvodnja piva
|
11.060
|
Proizvodnja slada
|
11.070
|
Proizvodnja brezalkoholnih pijač, mineralnih in drugih
stekleničenih vod
|
B08.930
|
Pridobivanje soli
|
|
|
|
3. člen
Kalo je izguba oziroma uničenje blaga, ki nastane zaradi
lastnosti blaga s sušenjem, krčenjem, izhlapevanjem in usedanjem ter se kaže na
teži, obsegu ali površini materiala pri skladiščenju in transportu.
Razsip ali razlitje je izguba ali uničenje materiala in
izdelkov v tekočem ali sipkem stanju pri skladiščenju, transportu in v
proizvodnji.
Razbitje je uničenje blaga, ki nastane pri manipulaciji z
lomljivim blagom in embalažo (steklo, keramika ipd.).
Primanjkljaj je izguba, ki je neločljivo povezan s
proizvodnim procesom in nastane zaradi lastnosti blaga, uporabljenega pri
proizvodnji ali kot proizvod v fazi proizvodnega procesa.
4. člen
Pravilnik določa maksimalno višino odpisa blaga (surovin,
polizdelkov, izdelkov, embalaže in drugega materiala) zaradi primanjkljaja in
uničenja iz naslova kala, razsipa ali razlitja, razbitja in okvare blaga, ki se
v kmetijstvu ter proizvodnji hrane in pijač šteje za običajnega in predstavlja
redni strošek poslovanja gospodarskih subjektov, od katerega se ne obračunava
in ne plačuje davek na dodano vrednost.
Gospodarski subjekti evidentirajo stroške poslovanja zaradi
primanjkljaja in uničenja iz naslova kala, razsipa ali razlitja, razbitja in
okvare blaga v svojih poslovnih knjigah na podlagi sestavljenih zapisnikov,
izpisov ali sklepov pristojnih oseb oziroma pristojnih organov.
Za primanjkljaj in uničenje blaga, nastalih zaradi višje
sile, se mora obvezno sestaviti komisijski zapisnik. Komisijsko ugotovljen izredni
strošek zaradi višje sile se davčno prizna in davek na dodano vrednost se ne
obračuna.
Osnove, po katerih se določajo vrednosti prometa:
1.
Kot vrednost prometa surovin in materialov se upošteva vrednost zalog
surovin in materiala na dan 1. januar, ki se poveča za celotno nabavno
vrednost surovin in materiala, nabavljenega v tekočem poslovnem letu do dneva
izračuna odpisa blaga.
2.
Kot vrednost prometa polizdelkov se upošteva vrednost zalog polizdelkov
na dan 1. januar, ki se poveča za celotno nabavno vrednost polizdelkov ali
proizvedeno vrednost, nabavljenih ali proizvedenih polizdelkov v tekočem
poslovnem letu do dneva izračuna odpisa blaga.
3.
Kot vrednost prometa izdelkov in gotovih proizvodov se upošteva celotna
lastna vrednost izdelkov oziroma gotovih proizvodov, prodanih v tekočem
poslovnem letu do dneva izračuna odpisa blaga.
4.
Kot vrednost prometa trgovskega blaga se upošteva celotna nabavna
vrednost trgovskega blaga, prodanega v tekočem poslovnem letu do dneva izračuna
odpisa blaga.
5.
Kot vrednost prometa vračljive embalaže se upošteva celotna vrednost
posamezne vrste embalaže, preračunana na kavcirano vrednost po stanju na dan
izračuna odpisa blaga.
II. STOPNJE OBIČAJNEGA ODPISA BLAGA
5. člen
Ob normalnih pogojih poslovanja ter ob skrbnem in strokovnem
ravnanju z blagom se v dejavnostih kmetijstva in proizvodnje hrane in pijač
šteje za običajen odpis blaga zaradi primanjkljaja in uničenja iz naslova kala,
razsipa ali razlitja, razbitja in okvare blaga in izguba) po stopnjah navedenih
s tem pravilnikom, izračunanim od vrednosti prometa.
6. člen
Če izguba oziroma uničenje blaga presega običajne stopnje,
določene s tem pravilnikom, je potrebno ob nastanku tolikšne izgube obvezno
sestaviti interni obračun. Na podlagi internega obračuna, ki se šteje za
verodostojno listino, se obračuna in plača davek na dodano vrednost, in sicer
konec poslovnega leta oziroma ob letni inventuri.
7. člen
Stopnje običajnega odpisa
različnih vrst embalaže v kmetijski proizvodnji ter proizvodnji živil in pijač
– med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v skladišču in transportu:
Transportni, podložni
in drugi kartoni
|
2 %
|
Bale
|
1 %
|
Tube
|
1 %
|
Razna embalaža
(plastična, druga ...)
|
1,5 %
|
Vreče
|
1,5 %
|
Zamaški (različni
materiali in oblike)
|
5 %
|
Steklena embalaža
različnih oblik (kozarci za vložnine, stekleničke, posodice …)
|
5 %
|
Etikete (različnih
materialov in velikosti)
|
10 %
|
Različna lepila
|
20 %
|
Lepilni trak
|
10 %
|
Lesene palete
|
10 %
|
Ovijalna folija
(“strech” folija)
|
5 %
|
PE, PE+PP, PVC folija
|
5 %
|
Alu folija
|
1 %
|
Termoskrčljiva folija
|
3 %
|
Ostali materiali
(gumice, sponke ...)
|
0,5 %
|
Vračljiva embalaža med proizvodnim procesom, pri
manipulaciji v skladišču in transportu:
|
-
steklenice
|
7 %
|
-
plastični zaboji
|
5 %
|
-
plastične nosilke
|
5 %
|
-
sodi za pijače
|
1 %
|
-
baloni za pijače
|
10 %
|
-
druga vračljiva embalaža
|
5 %
|
Primarna embalaža
|
-
predforme za proizvodnjo plastenk
|
1,5 %
|
-
PET plastenke
|
1,5 %
|
-
pločevinke
|
1,5 %
|
8. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
pri pridelavi sadja in zelenjave ter sadik, semena in sadilnega materiala:
Odpis blaga za seme in sadilni material poljščin, vrtnin
in okrasnih rastlin (čebulice in sadike)
|
do 10 % letno od količine v prometu
|
Sadne sadike:
|
-
zaradi poškodb pri manipulaciji ali zaradi izsušitve
|
do 15 %
|
-
v letih z neugodnimi vremenskimi razmerami (toča, suša, pozeba,
bolezni, škodljivci ipd.) zaradi večje verjetnosti poškodb
|
25 %
|
Transportni kalo za sadje in zelenjavo
|
do 1 %
|
Skladiščni kalo za sadje in zelenjavo:
|
- v
letih z ugodnimi (povprečnimi) vremenskimi razmerami je skladiščni kalo, ki
nastopi zaradi pojava gniladi
|
do 15 %
|
- v
letih z neugodnimi vremenskimi razmerami (toča, suša, pozeba, bolezni,
škodljivci ipd.) pa zaradi večje verjetnosti gniladi
|
do 35 %
|
- transpiracijski
kalo v hladilnici z CA in ULO režimom
|
največ 0,5 %/mesec
|
- transpiracijski
kalo v hladilnici z NA režimom
|
največ 1 %/mesec
|
Sortirni kalo za sadje in zelenjavo
|
do 1,5 %
|
Maloprodajni kalo pri svežem sadju in zelenjavi
|
do 1 %
|
9. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
pri proizvodnji sadnih in zelenjavnih sokov ter nektarjev:
Surovine in materiali pri predelavi sadja, manipulaciji v
skladišču in transportu:
|
- sveže
sadje
|
15 %
|
- zamrznjeno
sadje oziroma zamrznjeni polizdelki
|
10 %
|
- aseptično
polnjeni polizdelki
|
10 %
|
- pasterizirani
polizdelki
|
10 %
|
- ostale
surovine in materiali
|
5 %
|
Surovine in materiali med proizvodnim procesom, pri
manipulaciji v skladišču in transportu:
|
- sladkor,
sadni polizdelki in druge surovine
|
10 %
|
- steklenice,
etikete, pokrovčki, lepila, kartoni, epruvete, folije in drugi embalažni
materiali
|
5 %
|
Polizdelki med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v
skladišču in transportu:
|
- vsi
polizdelki
|
3 %
|
Izdelki, gotovi proizvodi:
|
- med
proizvodnim procesom
|
4 %
|
- pri
manipulaciji v skladišču
|
2 %
|
- pri
transportu
|
1,5 %
|
Trgovsko blago:
|
- pri
manipulaciji v skladišču
|
2 %
|
- pri
transportu
|
1,5 %
|
10. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
pri drugi predelavi in konzerviranju sadja in zelenjave:
|
% običajnega odpisa
|
Transportni kalo pri prejemu blaga
|
do 3 %
|
Proizvodni kalo po fazah proizvodnega procesa:
|
- prebiranje,
čiščenje
|
30 %
|
- lupljenje
|
25 %
|
- izluževanje
|
14 %
|
- odmrzovanje
in blanširanje
|
40 %
|
- mletje,
rezanje, centrifugiranje
|
5 %
|
- kuhanje,
mešanje, koncentracija
|
20 %
|
- fermentacija
|
10 %
|
- priprava
nalivov in zalivanje
|
15 %
|
- vlaganje,
pasterizacija, polnjenje, zapiranje
|
5 %
|
Skladiščni kalo po vrstah materiala:
|
- sveža
surovina
|
5 %
|
- zamrznjena
surovina
|
1 %
|
- sveže
meso
|
2 %
|
- kupljeni
polizdelki
|
0,5 %
|
- arome,
barve in ekstrati
|
2 %
|
- sušena
zelenjava
|
1 %
|
- semena
in suhi material
|
2 %
|
- kis
|
3 %
|
- olje
in maščobe
|
0,5 %
|
Skladiščni kalo pri polproizvodih in gotovih proizvodih:
|
- polproizvodi
|
0,5 %
|
- gotovi
proizvodi
|
0,25 %
|
Osnova za obračun običajnega odpisa blaga je vrednost prejema
v skladišče.
11. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga v proizvodnji mesa in mesnih
izdelkov ter predelavi klavničnih odpadkov:
1.
ŽIVE ŽIVALI za zakol (teleta do 160 kg žive teže, klavna goved – mlado
pitano govedo, starejše govedo), prašiči za zakol, drobnica, perutnina:
Transportni
kalo je odvisen od trajanja prevoza, časa zadnjega krmljenja pred tehtanjem
živali in velja predvsem pri uvozu in izvozu živine iz Republike Slovenije:
Teleta za zakol:
|
- do
160 kg žive teže
|
8 %
|
- od
160 do 300 kg ž.t.
|
10 %
|
Klavna goved:
|
- mlado
pitano govedo
|
12 %
|
- starejše
govedo
|
12 %
|
Prašiči za zakol
|
6 %
|
Drobnica (ovce, koze)
|
12 %
|
Piščanci
|
3 %
|
Kokoši
|
1,5 %
|
2.
SVEŽE MESO: po Pravilniku o razvrščanju in ocenjevanju govejih trupov
(Uradni list RS, št. 16/08) in Pravilniku o razvrščanju prašičjih trupov
(Uradni list RS, št. 50/06) je prevzem in tehtanje trupov (polovic) po
primarni obdelavi, in sicer:
Kalo odcejanja in ohlajevanja (do temperature 7 °C
pri govedu oziroma 4 °C pri prašičih)
|
4 %
|
Kalo krojenja (priprava trupov ali polovic za trg) v tem
postopku ostanejo loj in obreznine kot stranski produkt
|
5 %
|
Kalo skladiščenja in zorenja mesa (2 do 7 dni)
|
2 %
|
Kalo razseka (na osnovne kose in kakovostne kategorije)
skladno s Pravilnikom o kakovosti mesa klavne živine in divjadi (Uradni list
RS, št. 120/07) ter Pravilnika o razvrščanju prašičjih trupov
|
1 %
|
Kalo pri drobovini (to so užitni deli notranjih organov)
|
7 %
|
Kalo odmrzovanja zmrznjenega mesa
|
6 %
|
3.
SVEŽE PERUTNINSKO MESO:
Kalo odcejanja in hlajenja piščancev (do temperature max.
+4 °C)
|
3,5 %
|
Kalo odcejanja in hlajenja kokoši (do temperature max. +4
°C)
|
4 %
|
Kalo priprave obdelave ohlajenih trupov piščancev za trg
|
1 %
|
Kalo priprave obdelave ohlajenih trupov kokoši za trg
|
6 %
|
Kalo skladiščenja ohlajenega mesa piščancev in kokoši
|
2,5 %
|
Kalo razseka piščancev
|
2 %
|
Kalo razseka kokoši
|
4 %
|
Kalo hlajenja in odcejevanja piščančje in kokošje
drobovine
|
8 %
|
Kalo odmrzovanja zamrznjenega piščančjega mesa in
drobovine
|
5 %
|
4.
MESNI IZDELKI:
|
Skladiščni kalo
|
Transportni kalo
|
Predpakirani v propustni embalaži:
|
- trajni
|
1,0 %
|
1,0 %
|
- poltrajni
|
2,0 %
|
2,0 %
|
- obarjene,
kuhane, sveže klobase
|
3,0 %
|
3,0 %
|
Predpakirani v nepropustni embalaži
|
0,5 %
|
0,5 %
|
5.
KLAVNIČNI ODPADKI:
a)
Transportni kalo za soljene kože:
|
-
obdobje od 1. 4. do 30. 9.
|
3 %
|
-
obdobje od 1. 10. do 31. 3.
|
2 %
|
Kalo je odvisen tudi od trajanja prevoza.
|
b)
Transportni kalo za prevoz tehničnih maščob v cisternah
|
do 5 %
|
Kalo je odvisen od trajanja prevoza in temperature maščobe
pri točenju v cisterne.
|
12. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
pri proizvodnji olja in maščob:
1.
SUROVINE:
Surova olja
|
1 % od nabavljene
količine olja
|
Specialna rafinirana in nerafinirana olja
|
1 % od nabavljene
količine olja
|
Čebula
|
3 % od nabavljene
količine čebule
|
Oljnice
|
2 % od nabavljene
količine oljnic
|
Oljna pogača
|
1 % od nabavljene
količine oljne pogače
|
Oljne tropine
|
1 % od nabavljene
količine oljnih tropin
|
Za ostale surovine, ki se uporabljajo v proizvodnem procesu
in niso navedene v seznamu, se upošteva 1 % stopnja odpisa od nabavljene
količine.
POLPROIZVODI IN GOTOVI
PROIZVODI:
Rafinirana in hladno stiskana olja v rinfuzi
|
0,3 % od proizvedene
|
Embalirana olja
|
1 % od proizvedene
količine olja
|
Delikatesni polproizvodi in proizvodi
|
1,5 % od proizvedene
količine
|
Oljna pogača
|
1,5 % od proizvedene
količine oljne pogače
|
Oljne tropine
|
1,5 % od proizvedene
količine oljnih tropin
|
Luska
|
1 % od proizvedene
količine luske
|
Čebula
|
3 % od proizvedene
količine olupljene in ocvrte čebule
|
Začimbe
|
-
embalirane začimbe v zrnju
|
2 % od proizvedene
količine
|
-
embalirane mlete začimbe
|
3 % od proizvedene
količine
|
Oljna semena
|
3 % od proizvedene
količine embaliranih semen
|
2.
TRGOVSKO BLAGO:
Oljne tropine
|
1,5 % od nabavljene
količine
|
Oljna pogača
|
1,5 % od nabavljene
količine
|
Margarina in ostale trde maščobe
|
1 % od nabavljene
količine
|
Olja
|
1 % od nabavljene
količine
|
Razmaščene mlete oljne pogače
|
1 % od nabavljene
količine
|
13. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
v slovenskih mlekarnah:
Postopek, izdelki
|
% kala surovine
|
% kalo dodatki
|
% kalo embalaže
|
Odkup mleka in dovoz do
sprejema
|
1
|
|
|
Skladiščenje mleka v
cisternah do predelave
|
0,1
|
|
|
Pasterizacija mleka in
smetane
|
1
|
|
|
Sterilizacija mleka in
smetane
|
1
|
|
|
Proizvodnja zgoščenega
(evaporiranega) mleka
|
10
|
|
1
|
Proizvodnja mleka v
prahu
|
6
|
|
1
|
Pakiranje sterilnega
mleka, priprava in pakiranje smetane ter napitkov
|
9
|
4
|
9
|
Pakiranje konzumnega
mleka, smetane in napitkov
|
5
|
4
|
6
|
Priprava in polnjenje fermentiranih izdelkov
|
6
|
10
|
6
|
|
Izdelava in pakiranje masla
|
5
|
|
10
|
|
Izdelava in pakiranje mlečnih sladoledov in vodnih
desertov
|
8
|
10
|
10
|
|
Izdelava in pakiranje svežih sirov, skute in vseh namazov
|
5
|
4
|
6
|
|
Izdelava, zorenje in porcioniranje poltrdih sirov
|
8
|
2
|
6
|
|
Izdelava, zorenje in porcioniranje trdih sirov/ do 70 dni
zorenja
|
16
|
2
|
6
|
|
Izdelava, zorenje in porcioniranje trdih sirov/ nad 12
mesecev zorenja
|
25
|
2
|
6
|
|
Izdelava, zorenje in pocioniranje trdih sirov/ nad 24
mesecev zorenja
|
25
|
2
|
6
|
|
Priprava in polnjenje nemlečnih napitkov (čaj, voda ipd.)
|
7
|
4
|
9
|
|
Izdelava in polnjenje pudingov
|
10
|
10
|
6
|
|
Izdelava in pakiranje topljenih sirov
|
6
|
4
|
15 % za trikotne
etikete
1 % za okrogle
etikete
2 % za pasice
3 % za škatle
|
|
Odtajevanje in pakiranje zamrznjenega masla
|
7
|
|
1,0
|
|
|
|
|
|
|
|
Odpis blaga v skladiščih
izdelkov v % od dneva končne predelave in zorenja do dneva izdaje v prodajno
skladišče:
Skupine izdelkov
|
Kalo
|
Pasterizirano/konzumno mleko, smetana, napitki
|
1,5 %
|
Sterilizirano mleko, smetana, napitki
|
1,5 %
|
Fermentirani izdelki
|
1,5 %
|
Mehki siri, skuta
|
1,5 %
|
Poltrdi siri
|
1,5 %
|
Trdi siri
|
2,5 %
|
Maslo
|
1,5 %
|
Sladoledi in ostalo zamrznjeno blago
|
1,5 %
|
Mleko v prahu, zgoščeno mleko
|
1,5 %
|
Kalo proizvodov med transportom do prodaje je 1,5 %.
|
14. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
v mlinarstvu, pekarstvu, testeninarstvu in konditorstvo ter pri vseh drugih
proizvajalcih izdelkov iz žit (po pravilniku o izdelkih iz žit):
1.
ŽITA (pšenica, koruza, rž, ječmen, soja in ostali zrnati proizvodi v
razsutem stanju):
Proces čiščenja pred mletjem
|
1,5 %
|
Razsip in izguba pri internem prevozu, manipulaciji in
meljavi žit:
|
-
v proizvodnji za pšenico in rž
|
0,8 % od porabljenih
količin
|
-
v proizvodnji za oves, ječmen in ostala žita
|
2 % od porabljenih
količin
|
Razsip pri internem prevozu, manipulaciji in lastni
predelavi riža
|
0,8 % od porabljenih
količin v proizvodnji
|
Razsip pri toplotni obdelavi žit
|
|
2.
MOKA (pšenična, ržena, koruzna, ajdova in druge vrste mok, v lastnem
proizvodnem procesu predelan riž in vsi zdrobi):
Za uskladiščene količine vseh vrst in načinov pakiranja
moke in zdroba se prizna kalo in razsip v višini:
|
- za
pšenično moko in pšenični zdrob
|
0,2 % za dobo
skladiščenja do pol leta
|
- za
vse ostale moke in zdrobe
|
0,5 % za dobo
skladiščenja do pol leta
|
Pri proizvodnji pekovskih in konditorskih izdelkov se
priznava primanjkljaj kot razpršek moke v višini:
|
- v
proizvodnji pekovskih izdelkov
|
1,3 % od porabljenih
količin
|
- v
proizvodnji konditorskih izdelkov
|
1 % od porabljenih
količin
|
Pri gotovih pekovskih izdelkih se priznava kalo iz naslova
osuška, ki je neločljivo povezan s prevozom, manipulacijo in skladiščenjem v
višini:
|
- pri
kruhu
|
6 % od vhodnega
prometa skladišča
|
- pri
slaščičarskih izdelkih
|
8 % od vhodnega
prometa skladišča
|
Pri gotovih pekovskih, slaščičarskih in konditorskih
izdelkih ter polizdelkih se priznava odpis, ki je neločljivo povezan z
manipulacijo v višini:
|
-
pri pekovskih izdelkih
|
5 % od vhodnega
prometa skladišča
|
-
pri slaščičarskih izdelkih
|
8 % od vhodnega
prometa skladišča
|
-
pri konditorskih izdelkih
|
0,5 % od vhodnega
prometa skladišča
|
3.
TESTENINE vseh vrst (jajčne, brez jajc, polnjene, pripravljene in druge)
in toplotno obdelana žita in mlevski izdelki – hitra priprava:
Za uskladiščene količine vseh vrst in načinov pakiranja
testenin, izdelkov v lastni proizvodnji predelanega riža in toplotno obdelanih
žit ter mlevskih izdelkov – hitra priprava, se prizna kalo in razsip v višini
0,2 % za dobo skladiščenja enega leta.
Pri proizvodnji testenin, lastni pridelavi riža in toplotni
obdelavi mlevskih izdelkov se prizna primanjkljaj kot razpršek moke v višini
0,3 % od porabljenih količin v proizvodnji.
4.
SLADKOR, KAKAV:
Za uskladiščene količine sladkorja se prizna razsip v
višini:
|
za sladkor pakiran v natron (papirni) embalaži
|
0,2 % za dobo enega
leta
|
za sladkor pakiran v juta, PP ali PVC embalaži
|
0,1 % za dobo enega
leta
|
Pri porabi sladkorja v proizvodnem procesu se prizna
primanjkljaj ali izguba sladkorja v višini:
|
- od
količine porabljene v proizvodnji
|
0,2 %
|
- od
količine porabljene pri pripravi in uporabi mletega sladkorja
|
2 %
|
Pri porabi raztopin sladkorjev, kot na primer glukozni,
fruktozni, glukozno fruktozni sirup, se prizna primanjkljaj ali izguba v
višini:
|
- pri
uskladiščenju za dobo enega leta
|
0,3 %
|
- od
količine porabljene v proizvodnji
|
1,5 %
|
Za skladiščene količine kakavovega prahu
|
razsip 0,1 % za dobo
enega leta
|
|
Kakav, ki se uporablja v proizvodnem procesu
|
primanjkljaj ali
izguba v višini 0,1 % od porabljenih količin v proizvodnji
|
|
Za ostale surovine, ki se rabijo v proizvodnem procesu in
niso navedene v tem pravilniku
|
primanjkljaja ali
izgube 0,3 % od porabljenih količin
|
|
Za konditorske izdelke, kjer se zagotavlja deklarirana
teža izdelka, iz naslova primanjkljaja pri pakiranju
|
izguba v proizvodnem
procesu v višini 3,5 % od v proizvod vgrajenih materialov (surovin)
|
|
15. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga pri proizvodnji krmil,
vitaminsko-mineralnih mešanic in premiksov:
1.
ŽITA IN SOJINE TROPINE (koruza, ječmen, tritikale pšenica, rž, sirk in
ostali zrnati proizvodi v razsutem stanju):
-
za uskladiščeno količino se prizna kalo v višini 0,5 % od nabavne
vrednosti vhodnih količin,
-
pri internem prevozu, manipulaciji žit se prizna razsip v višini 0,8 %
od nabavne vrednosti izhodnih količin.
2.
OSTALE SUROVINE ZA PROIZVODNJO KRMIL (mlevski proizvodi in stranski
mlevski proizvodi, stranski proizvodi industrije alkohola in vretja, proizvodi
sladkorne industrije, posušeni rastlinski proizvodi, drugi rastlinski
proizvodi, surovine živalskega izvora, surovine z dodatkom neproteinskih
dušikovih spojin, rudninske surovine, premiksi):
-
za skladiščene količine, interni prevoz in manipulacijo se prizna kalo
in razsip v višini 1,00 % od nabavne vrednosti izhodnih količin.
3.
SUROVINE ZA PROIZVODNJO MINERALNO VITAMINSKIH MEŠANIC, PREMIKSOV IN
SUPER MIKSOV
Za uskladiščene količine,
interni prevoz in manipulacijo se prizna kalo in razsip v višini naslednjih %
od nabavne vrednosti izhodnih količin:
Tekočine:
|
-
manj viskozne tekočine
|
4 %
|
-
bolj viskozne tekočine
|
4 %
|
-
melasa
|
4 %
|
Praškaste substance:
|
-
mešanic in premiksov (sulfati, oksidi, sublimirano žveplo, kloridi,
jodidi, molibdadi, kelatne oblike)
|
1 %
|
-
antioksidanti
|
1 %
|
-
drsilci (SiO2)
|
1 %
|
-
aminokisline
|
5 %
|
-
makrokomponente (kalcijev karbonat, fosfati, sol, rastlinski nosilec,
zeolit)
|
1 %
|
Zelo drage praškaste substance:
|
-
vitamini
|
0,5 %
|
-
antibiotiki
|
0,5 %
|
-
kokcidiostatiki
|
0,5 %
|
-
arome
|
0,5 %
|
-
eterična olja in ekstrakti (adsorbati)
|
0,5 %
|
-
različne oblike selena
|
0,5 %
|
-
probiotiki
|
0,5 %
|
-
encimi
|
0,5 %
|
-
maščobe, by-pass, oligosaharidi, organske kisline, elektroliti idr.
|
0,5 %
|
Lepljive praškaste substance:
|
-
holin klorid – prah
|
1,5 %
|
-
betain
|
1,5 %
|
4.
GOTOVA KRMILA, VITAMINSKO-MINERALNE MEŠANICE, PREMIKSI
Za skladiščeno količino se prizna kalo in razsip v višini 1 %
od vrednosti vhodnega prometa skladišča gotovih proizvodov.
5.
STOPNJE OBIČAJNEGA ODPISA V PROCESU IZDELAVE IN PREDELAVE KRMIL;
VITAMINSKO-MINERALNIH MEŠANIC IN PREMIKSOV
Primanjkljaj, ki je neločljivo povezan s procesom izdelave in
predelave blaga 1 % od vrednosti hodnega prometa skladišča gotovih proizvodov.
16. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga pri predelavi čajev:
A)
Razsip pri raztovarjanju in manipuliranju z blagom: 0,1 %
B)
Skladiščni kalo: 1 %
C)
Primanjkljaj pri procesu proizvodnje – predelave čajev:
FILTER ČAJI
Surovina:
|
-
splošno
|
10 %
|
-
koromač
|
20 %
|
-
janež
|
20 %
|
-
sejanje planinskih plodov
|
15 %
|
-
mešanje mešanic
|
1 %
|
Embalaža:
|
-
filter papir
|
2 %
|
-
sukanec
|
2 %
|
-
polipropilen
|
2 %
|
-
alu-žica
|
2 %
|
-
etikete za filter
|
2 %
|
-
zaklopnice
|
0,5 %
|
-
trak za ovojno vrečko
|
5 %
|
-
TK transportna embalaža
|
0,5 %
|
Pomožni material – za vse artikle:
|
-
etikete male/velike
|
10 %
|
-
natron vreče
|
2 %
|
KLASIČNI ČAJI
Predelava:
|
-
mletje šipka – klasično
|
14 %
|
-
mletje šipka za filter čaj
|
35 %
|
-
mletje hibiskusa za filter čaj
|
13 %
|
-
ostalo (črn trn, glog, jerebika itd.)
|
4 %
|
Pakiranje:
|
-
zaklopnice
|
2 %
|
-
etikete – samolepilne
|
5 %
|
-
polipropilenske vrečke
|
5 %
|
-
navodila
|
2 %
|
Kalo skladiščenja gotovih izdelkov
|
0,5 %
|
17. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
pri predelavi kave:
Razsip pri raztovarjanju in manipuliranju z blagom
|
0,1 %
|
Skladiščni kalo
|
0,5 %
|
Primanjkljaj pri procesu proizvodnje predelave kave:
|
-
čiščenje
|
0,5 %
|
-
praženje
|
17 %
|
-
mletje
|
1 %
|
-
pakiranje
|
2 %
|
Kalo skladiščenja gotovih izdelkov zaradi poškodb oziroma
razsutja
|
0,1 %
|
18. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
pri pridelavi soli in prepakiranju soli:
odcejanje soli
|
7 %
|
razsip pri raztovarjanju in manipuliranju z blagom
|
3 %
|
skladiščni kalo
|
2 %
|
primanjkljaj pri procesu proizvodnje soli:
|
-
sušenje morske soli
|
5,5 %
|
-
sušenje naravne morske soli iz Sečoveljskih solin
|
9 %
|
mletje, sejanje in pakiranje suhe soli
|
3 %
|
mletje, sejanje in pakiranje vlažne soli
|
5 %
|
Skladiščni kalo soli v vrečah in kartonih
|
1 %
|
19. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga v predelavi začimb in dišav:
A)
Razsip pri raztovarjanju in manipuliranju z blagom 2 %
B)
Skladiščni kalo 2 %
C) Primanjkljaj v
proizvodnem procesu:
Predelava
|
Čiščenje
|
Predmletje
|
Mletje
|
Poper črni/beli
|
5 %
|
–
|
2 %
|
Cimet
|
|
2 %
|
3 %
|
Muškatni oreh/cvet
|
|
2 %
|
10 %
|
Ingver
|
|
1 %
|
5 %
|
Klinčki
|
|
1 %
|
4 %
|
Kumina
|
5 %
|
|
3 %
|
Janež
|
5 %
|
|
3 %
|
Koriander
|
|
|
3 %
|
Piment
|
1 %
|
|
3 %
|
Zelene začimbe
|
8 %
|
|
3 %
|
Mešanje začimb
|
|
|
5 %
|
Embaliranje
|
Surovina
|
Embalaža trak
|
TKK
|
Poper črni
|
4 %
|
6 %
|
1 %
|
Cimet mleti
|
5 %
|
6 %
|
1 %
|
Kumina
|
3 %
|
6 %
|
1 %
|
Janež
|
3 %
|
6 %
|
1 %
|
Paprika sladka
|
2 %
|
6 %
|
1 %
|
Majaron
|
3 %
|
6 %
|
1 %
|
Mešanica začimb
|
5 %
|
6 %
|
–
|
Konzervans
|
5 %
|
6 %
|
1 %
|
Rumenil
|
4 %
|
6 %
|
1 %
|
Kokos moka
|
2 %
|
6 %
|
0,5 %
|
Mak v zrnju
|
2 %
|
6 %
|
0,5 %
|
Pakiranje v vrečke
|
Surovina
|
Vrečke
|
|
2 %
|
3 %
|
Primanjkljaj pomožnega materiala za vse artikle:
Lepilni trak
|
10 %
|
Lepilo
|
20 %
|
Etikete male/velike
|
10 %
|
Natron vreče
|
2 %
|
Pakiranje v plastenke (različne dimenzije)
|
Surovina
|
Plastenke
|
Etikete
|
|
3 %
|
0,5 %
|
2 %
|
Polnjenje začimb v stekleničke: do 25 %.
20. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga pri predelavi zdravilnih
zelišč:
a)
Razsip pri raztovarjanju in manipuliranju z blagom 2 %
b)
Skladiščni kalo 5 %
c) Primanjkljaj
pri procesu proizvodnje – predelave zdravilnih zelišč:
|
Čiščenje Baliranje
|
Rezanje
|
Sejanje
|
Mletje
|
Cvetovi
|
2 %
|
10 %
|
5 %
|
20 %
|
Listi
|
10 %
|
10 %
|
20 %
|
30 %
|
Rastline
|
5 %
|
10 %
|
25 %
|
25 %
|
Lubje
|
10 %
|
10 %
|
10 %
|
30 %
|
Korenine
|
20 %
|
10 %
|
20 %
|
30 %
|
Plodovi
|
–
|
–
|
10 %
|
15 %
|
Razno
|
5 %
|
10 %
|
15 %
|
25 %
|
|
|
|
|
|
|
|
|
d)
Kalo skladiščenja gotovih izdelkov: 0,5 %.
21. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga pri proizvodnji drugih
sladkornih in praškastih izdelkov, omak in začimb, zelenjavnih mešanic, jušnih
koncentratov, majoneze in gorčice, mešanic za testo za kruh, živila dobljena z
nabrekanjem in praženjem žit, margarina in sirni namazi, konzervirane vrtnine
in koncentrati, kvas nesušen, bonboni, rastlinske maščobe in olja, kis in
njegovi nadomestki, krompirjeva moka, hrana za dojenčke, čips, džemi in
marmelade, paradižnikov preliv in omake.
Skladiščni kalo:
Alkohol etilni
|
5 %
|
Arome, barve in ekstrakti
|
0,5 %
|
Gobe sušene
|
5 %
|
Sušena zelenjava
|
2 %
|
Jabolčnik
|
3 %
|
Vino rdeče
|
3 %
|
Maščobe in olje
|
0,5 %
|
Paradižnikov koncentrat
|
0,5 %
|
Semena
|
2 %
|
Rumenjak tekoči
|
1 %
|
Sadni pire
|
2 %
|
Sveža zelenjava
|
2 %
|
22. člen
Stopnje običajnega odpisa zaradi
razbitja pri proizvajalcih jedilnih jajc:
odbiranje in sortiranje jedilnih jajc
|
1 %
|
manipulacija embaliranih jajc od sortirnice preko
skladišča do trgovine
|
1 %
|
23. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
pri proizvodnji žganih pijač
Prevzem surovin:
|
– sveže sadje
|
15 %
|
– etilni alkohol in destilati
|
1 %
|
Priprava destilata za skladiščenje:
|
-
razredčevanje
|
0,5 %
|
Skladiščenje, odležavanje:
|
-
skladiščenje v nerjaveči jekleni cisterni
|
2 %
|
-
skladiščenje v lesenih sodih
|
0,50 %/mesec
|
Sestava polizdelka:
|
-
naravna žganja
|
2 %
|
-
likerji
|
5 %
|
-
ostale žgane pijače
|
2 %
|
Polnitev:
|
|
-
stekleničenje, volumen večji od 0,5 l
|
2 %
|
|
-
stekleničenje, volumen manjši od 0,5 l
|
3 %
|
|
Skladiščenje izdelkov
|
0,3 %
|
|
Transport
|
0,2 %
|
|
Preddestilacija surovine ali polizdelka
|
10 %
|
|
|
|
|
|
24. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga pri proizvodnji vina iz
grozdja:
VINO – mirna vina
Klet:
|
Nega
|
-
mošt: razsluzenje, vrenje
|
6 %
|
-
prvi pretok
|
3,5 %
|
-
drugi pretok
|
2 %
|
-
čiščenje, stabilizacija
|
3 %
|
-
filtracija
|
2 %
|
-
prekletenje
|
1,5 %
|
Skladiščenje
|
-
lesena posoda
|
0,3 %/mesec
|
-
betonska posoda
|
0,08 %/mesec
|
-
plastična posoda (poliester)
|
0,05 %/mesec
|
-
jeklena posoda
|
0,03 %/mesec
|
-
steklenična klet/arhiv
|
0,2 %/leto
|
Polnilnica:
|
-
stekleničenje
|
2 %
|
-
skladišče gotovih proizvodov
|
0,3 %
|
-
odprto vino (natakanje)
|
1,5 %
|
Kalo med prevozom:
|
-
steklenice
|
0,2 %
|
-
odprto/rinfuza
|
0,3 %
|
Penine
-
Klasični postopek
|
17 %
|
-
Charmat postopek
|
11 %
|
25. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
pri proizvodnji piva:
Transportno skladiščni kalo surovin:
|
-
slad
|
2,5 %
|
-
koruzni zdrob
|
1 %
|
-
ostale surovine
|
1 %
|
Proizvodni kalo piva v fazah varjenja, fermentacije,
stabilizacije, filtracije in polnjenja:
|
-
svetlo pivo s 5–13,5 % (m/m) ekstrakta v sladici
|
12 %
|
-
ostale vrste piva (specialno, močno, lahko, brezalkoholno in pšenično
pivo, pivo fermentirano z mešanico mikrobioloških kultur, pivo z nizko
vsebnostjo ogljikovih hidratov, temno pivo, pivo z dodatki, mešanica piva in
limonade)
|
30 %
|
Transportno skladiščni kalo proizvodov:
|
-
pri steklenicah
|
2 %
|
-
pri pločevinkah
|
1,5 %
|
-
pri sodih
|
0,5 %
|
-
pri plastenkah
|
1,5 %
|
Kalo reprodukcijskih materialov in nevračljive embalaže
med transportom, skladiščenjem in proizvodnjo:
|
3 %
|
26. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga,
pri proizvodnji naravne mineralne vode, izvirske vode, namizne vode, vse
naštete vode z dodatkom arom in predpakirane pitne vode:
Surovine in materiali med proizvodnim procesom, pri
manipulaciji v skladišču in transportu:
|
-
arome in drugi dodatki
|
10 %
|
Polizdelki med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v
skladišču in transportu:
|
-
vsi polizdelki
|
3 %
|
Izdelki, gotovi proizvodi:
|
-
med proizvodnim procesom
|
4 %
|
-
pri manipulaciji v skladišču
|
2 %
|
-
pri transportu
|
1,5 %
|
Trgovsko blago:
|
-
pri manipulaciji v skladišču
|
2 %
|
-
pri transportu
|
1,5 %
|
27. člen
Stopnje običajnega odpisa blaga
pri proizvodnji brezalkoholnih pijač:
Surovine in materiali med proizvodnim procesom, pri
manipulaciji v skladišču in transportu:
|
-
sladkor, sirupi, dodatki in druge surovine
|
10 %
|
Polizdelki med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v
skladišču in transportu:
|
-
vsi polizdelki
|
3 %
|
Izdelki, gotovi proizvodi:
|
-
med proizvodnim procesom
|
4 %
|
-
pri manipulaciji v skladišču
|
2 %
|
-
pri transportu
|
1,5 %
|
Trgovsko blago:
|
-
pri manipulaciji v skladišču
|
2 %
|
-
pri transportu
|
1,5 %
|
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
28. člen
Spremembe in dopolnitve tega pravilnika se sprejemajo po
enakem postopku, kot velja za njihov sprejem.
29. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi,
uporabljati pa se začne s 1. 1. 2022.
30. člen
Z dnem začetka uporabe tega
pravilnika preneha veljati Pravilnik o stopnjah običajnega odpisa blaga v
proizvodnji pijač (primanjkljaj in uničenje iz naslova kala, razsipa ali
razlitja, razbitja in okvare blaga) (Uradni list RS, št. 106/05, 109/05 –
popr. in 33/06), Pravilnik o stopnjah običajnega odpisa blaga v proizvodnji
pijač (primanjkljaj in uničenje iz naslova kala, razsipa ali razlitja, razbitja
in okvare blaga) (Uradni list RS, št. 123/08) ter Pravilnik o stopnjah
običajnega odpisa blaga v proizvodnji hrane in pijač (kalo, razsip, razbitje in
primanjkljaj) (Uradni list RS, št. 123/08, 106/10 in 105/12).
Mag. Janez Rebec
predsednik UO GZS-Zbornica
kmetijskih in živilskih podjetij