Na podlagi 2., 3. in 4. točke prvega odstavka 39. člena
Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno
besedilo, 49/20 – ZIUZEOP, 142/20, 175/20 – ZIUOPDVE in 15/21 – ZDUOP) Vlada
Republike Slovenije izdaja
ODLOK
o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in
storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
I. SPLOŠNO
1. člen
Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi
zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 se s tem odlokom začasno
prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na
območju Republike Slovenije.
II. IZJEME BREZ POGOJA TESTA
2. člen
(1) Ne glede na prejšnji člen prepoved ponujanja in
prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne velja za:
1.
lekarne,
2.
bencinske servise,
3.
finančne storitve,
4.
geodetske storitve,
5.
pošto,
6.
dostavne službe,
7.
dimnikarske storitve, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo
dimnikarske storitve prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v
prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne
naprave; opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih
je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče
prezračiti,
8.
gradbena dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s
potrošniki, in storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko
zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (na primer zunanja ureditev,
krovska dela, fasaderska dela),
9.
osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s
prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, kjer je zagotovljen minimalni stik s
potrošniki, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah
ni dovoljeno,
10.
čistilne servise in čistilnice,
11.
servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in
vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske
ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles),
12.
druge servisne delavnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže,
13.
druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.
(2) Ne glede na prejšnji člen je izvzeto ponujanje in
prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, kot ju ureja zakon, ki
ureja varstvo potrošnikov.
(3) Ne glede na ukrepe, navedene v drugih odlokih, ki jih Vlada
Republike Slovenije sprejme zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije
COVID-19, je dovoljeno:
-
opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave,
-
opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v
organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma
varovance, pri čemer je potrebno zagotoviti minimalni stik med uporabniki teh
storitev ter upoštevanje vseh higienskih priporočil ministrstva, pristojnega za
zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljnjem besedilu:
NIJZ).
(4) Ne glede na prejšnji člen so izvzete tudi vse oblike
ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki so kot izjema
navedene v drugih odlokih, ki jih Vlada Republike Slovenije sprejme zaradi
zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.
III. IZJEME S POGOJEM TESTA
3. člen
(1) Ne glede na 1. člen tega odloka prepoved ponujanja in
prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne velja tudi za:
1.
opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja zakon, ki ureja
trgovino,
2.
storitve nepremičninskega posredovanja,
3.
storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov,
kozmetične dejavnosti, pedikura, manikura, dejavnosti salonov za nego telesa),
4.
nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
5.
storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja
(kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
6.
storitve turističnih agencij,
7.
storitve salonov za nego živali.
(2) Ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega
odstavka potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo
ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega odstavka enkrat
tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi
(v nadaljnjem besedilu: test HAG) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (v
nadaljnjem besedilu: test PCR), pri čemer lahko ponujanje in prodajanje blaga
in storitev iz prejšnjega odstavka opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni
rezultat testa.
(3) Osebam testiranja ni treba opraviti, če imajo:
1.
dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od
prejema:
-
drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo
najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and
Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14
dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
-
prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca
AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca
preteklo najmanj 21 dni,
-
odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in
Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
2.
dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni,
razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
3.
potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni
minilo več kot šest mesecev.
(4) Dokazila o testiranju iz drugega in prejšnjega odstavka
se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah
članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in
Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
IV. POGOJI ZA GOSTINSKE IN TURISTIČNE STORITVE
4. člen
(1) Ne glede na 1. člen tega odloka je v statističnih regijah
Podravska, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska in
Primorsko-notranjska pod pogoji iz 5. člena tega odloka dovoljeno opravljanje
gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih
gostinskih obratov.
(2) Ne glede na 1. člen tega odloka je v statističnih regijah
Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška pod pogoji iz 5.
člena tega odloka dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave in
strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih, pri čemer obratovanje nočnih
klubov, barov in diskotek ni dovoljeno.
(3) V notranjosti gostinskih obratov iz prejšnjega odstavka
so lahko samo gostje, ki imajo:
1.
dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR
ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
2.
dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od
prejema:
-
drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo
najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and
Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14
dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
-
prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca
AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca
preteklo najmanj 21 dni,
-
odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in
Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
3.
dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni,
razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
4.
potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni
minilo več kot šest mesecev.
(4) Pogoj iz prejšnjega odstavka ne velja za osebe, ki še
niso dopolnile 15 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki
v notranjosti gostinskega obrata iz drugega odstavka tega člena.
(5) Ne glede na 1. člen tega odloka je dovoljeno ponujanje
nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 nastanitvenih enot, ne
glede na velikost nastanitvenega obrata, vključno s ponujanjem programov za
dobro počutje, ki jih nastanitveni obrat ponuja za svoje goste.
(6) Za goste v nastanitvenih obratih iz prejšnjega odstavka
je pod pogoji iz 5. člena tega odloka dovoljeno opravljanje gostinske
dejavnosti priprave jedi in pijač za namen strežbe jedi in pijače na terasah in
vrtovih gostinskih obratov in v sobah oziroma drugih oblikah nastanitvenih enot
v nastanitvenih obratih (sobna strežba) ter za osebni prevzem jedi in pijač.
(7) Ne glede na prejšnji odstavek je v statističnih regijah
Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška za goste v
nastanitvenih obratih iz petega odstavka tega člena pod pogoji iz 5. člena tega
odloka dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in
pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov iz
petega odstavka tega člena, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za
mizami (sedeča postrežba), obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni
dovoljeno.
(8) V nastanitvenih obratih iz petega odstavka tega člena so
lahko samo gostje, ki imajo ob prijavi:
1.
dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR
ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
2.
dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od
prejema:
-
drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo
najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and
Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14
dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
-
prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca
ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo
najmanj 21 dni,
-
odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in
Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
3.
dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni,
razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
4.
potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni
minilo več kot šest mesecev.
(9) Pogoj iz prejšnjega odstavka ne velja za osebe, ki še
niso dopolnile 15 let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma
skrbniki v nastanitvenem obratu iz petega odstavka tega člena.
(10) Dokazila o testiranju iz tretjega in osmega odstavka
tega člena se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije,
državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije
in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
5. člen
(1) Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi
in pijač v gostinskih obratih je dovoljeno od 7. do 19. ure pod pogoji iz
prejšnjega in tega člena.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek časovna omejitev
opravljanja dejavnosti ne velja za dejavnost priprave in dostave jedi in pijač
v sobe oziroma druge oblike nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih (sobna
strežba) ter za osebni prevzem jedi in pijač.
(3) Gostje morajo zapustiti gostinske obrate najpozneje v 30
minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti priprave in
strežbe jedi in pijač.
(4) Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi
in pijač v gostinskih obratih je dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) in
ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med
robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe.
(5) Potrebno je zagotoviti odstranitev oziroma prilagoditev
uporabe predmetov v skupni uporabi (npr. solnice, sladkor, začimbe, jedilni
listi, igrače) tako, da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov.
(6) Največje število oseb, ki so lahko hkrati v gostinskem
obratu, se izračuna glede na velikost dela gostinskega obrata, ki lahko
obratuje v skladu z določbami prejšnjega člena, in z upoštevanjem pogojev iz
četrtega odstavka tega člena ter mora biti vidno prikazano ob vstopu v gostinski
prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač.
(7) Potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred
vstopom in ob izstopu v gostinski prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost
strežbe jedi in pijač, ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo.
Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri
mizi. Za uporabo toaletnih prostorov gostinskega obrata, ki imajo na vidnem
mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo, je potrebno nositi masko.
(8) Pri opravljanju gostinske dejavnosti priprave in strežbe
jedi in pijač v gostinskih obratih se upoštevajo vsa higienska priporočila NIJZ
pri izvajanju gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe z virusom
SARS-CoV-2.
(9) Ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega
člena potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo
ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega člena, enkrat tedensko
izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom HAG ali s testom PCR, pri čemer
lahko ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega člena opravljajo
le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa.
(10) Osebam testiranja ni treba opraviti, če imajo:
1.
dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
-
drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo
najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and
Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14
dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
-
prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca
AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo
najmanj 21 dni,
-
odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in
Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
2.
dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni,
razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
3.
potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni
minilo več kot šest mesecev.
(11) Dokazila o testiranju iz devetega in prejšnjega odstavka
se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah
članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in
Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
V. DRUGI POGOJI
6. člen
(1) Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je
dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi:
-
minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ,
-
redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se
izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, in
-
razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v
katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev
potrošnikom.
(2) Pri opravljanju dejavnosti iz 2., 3., 4., 5. in 7. člena
tega odloka se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva,
pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2,
ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ.
(3) V statističnih regijah Podravska, Savinjska, Zasavska,
Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska in Primorsko-notranjska se število
oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in
prodajanja blaga in storitev potrošnikom, omeji na 30 m2 na
posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 m2.
Če gre za odprto tržnico, se dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in
storitev potrošnikom omeji na 10 m2 na posamezno stranko.
(4) V statističnih regijah Pomurska, Koroška,
Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška se število oseb v zaprtih javnih
prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in
storitev potrošnikom, omeji na 20 m2 na posamezno stranko ali na eno
stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m2. Če gre za odprto
tržnico, se dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom
omeji na 10 m2 na posamezno stranko.
(5) Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo
zaščitno opremo in zagotovijo upoštevanje pogojev oziroma priporočil iz prvega
in drugega odstavka tega člena, drugega odstavka 3. člena in devetega odstavka
prejšnjega člena.
(6) Ponudnik blaga in storitev zagotovi upoštevanje pogojev
iz tretjega in četrtega odstavka tega člena, 4. člena in iz prejšnjega člena.
(7) Pri izvajanju nadzora ima pristojni inšpektor pravico in
dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter
prepovedati opravljanje dejavnosti.
7. člen
(1) Poleg pogojev iz prvega odstavka prejšnjega člena morajo
trgovski centri:
-
v statističnih regijah Podravska, Savinjska, Zasavska, Posavska,
Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska in Primorsko-notranjska zagotavljati 30 m2
na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru ob hkratnem upoštevanju
tretjega odstavka prejšnjega člena za posamezno prodajalno v sklopu trgovskega
centra,
-
v statističnih regijah Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in
Obalno-kraška zagotavljati 20 m2 na posamezno stranko v celotnem
trgovskem centru ob hkratnem upoštevanju četrtega odstavka prejšnjega člena za
posamezno prodajalno v sklopu trgovskega centra,
-
imeti ločen vhod in izhod za stranke.
(2) Upravljavec trgovskega centra oziroma odgovorna oseba
posamezne prodajalne v sklopu trgovskega centra zagotovi upoštevanje pogojev iz
prejšnjega odstavka.
8. člen
Vlada Republike Slovenije preverja strokovno utemeljenost
ukrepov iz tega odloka na podlagi strokovnih mnenj.
VI. KONČNA DOLOČBA
9. člen
Ta odlok začne veljati 3. maja 2021 in velja do vključno 9.
maja 2021.
Št. 00726-22/2021
Ljubljana, dne 28. aprila 2021
EVA 2021-2130-0030
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša
predsednik